Política 26/11/2019

El PS aposta per "aire fresc" a les parròquies

Els socialdemòcrates presenten les seves candidatures amb l'objectiu d'"aconseguir el canvi"

Carles Alonso
4 min
Foto de família dels integrants de les llistes socialdemòcrates a les comunals 2019. / C. A.

Escaldes-EngordanyLa sala de conferències del comú d'Escaldes-Engordany s'ha omplert de seguidors i simpatitzants del Partit Socialdemòcrata que han pogut seguir la presentació de les candidatures per les eleccions comunals 2019. Cinc llistes: tres de pròpies amb independents a les parròquies d'Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i dues amb diferent nom com són la de Movem Ordino i la d'Units pel Canvi (a Sant Julià de Lòria). La presidenta del partit, Susanna Vela, ha reconegut que "el PS aposta per aire fresc a les parròquies" i espera que així "puguem aconseguir el canvi".

La presentació ha volgut tenir un toc informal i fins a cert punt, l'ha tingut. Ha obert la presentació Roger Padreny, cap de campanya, que ha portat a terme una introducció més a l'estil americà, amb pics alts de veu que esperonaven al públic assistent. L'ha seguit Arnau Corominas, que engrescant al públic ha donat pas a la presidenta del partit. La màxima representant del Partit Socialdemòcrata ha volgut deixar clar que "el projecte socialdemòcrata és coherent amb les seves idees i amb els actes que ha anat portant a terme". Vela ha valorat la quantitat de persones que formen les llistes del seu partit al dir que "són 68 persones de les quals entre el 40 i el 50% són dones, una mostra més que el discurs per la igualtat està palès en el nostre partit".

Un cop el discurs de Vela ha arribat a la seva fi, ha estat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, el que s'ha dirigit a tot el públic assistent. López ha començat amb ironia: "Som la llista que no tenim presents ni a uns ni als altres. Tenim un projecte progressista que és l'únic que creu i vol escoltar a tota la ciutadania". El president del grup parlamentari ha estat molt taxatiu al comentar que "representem el centre i escoltant a la gent tenim clar que aquestes comunals seran el principi de la fi de Demòcrates". Pere López ha marcat el camí als seus companys, al dir que "toca seguir escoltant a la gent, estarem a prop d'ells perquè el que volem és governar per a tothom". El president del grup parlamentari socialdemòcrata també ha reconegut que "estem en una oportunitat històrica perquè els ciutadans apostin pel canvi".

Després de la intervenció de Pere López, ha començat el torn de les diverses candidatures. Primer ha estat el torn de la d'Encamp, on Enric Riba i David Rios han explicat els punts claus del que serà la seva campanya electoral. Rios ha tirat d'ironia quan ha comentat que "el catalogaven de voler una cadira". El candidat socialdemòcrata encampadà ho ha reconegut, ja que "busco la cadira per treballar per Encamp, perquè la meva parròquia tingui activitat econòmica, per fer del Pas de la Casa un lloc per viure, no només per comprar, per donar la veu al poble".

Després de la candidatura d'Encamp ha estat el torn de Movem Ordino. Una llista que ha estat presentada per Jean Michel Armengol i per la cap de llista, Sandra Tudó, que ha reconegut que "com a les nacionals em vaig sentir còmoda i per coherència he seguit apostant per tirar endavant i treballar pel bé de la parròquia". Tudó ha enviat un missatge clar: "Tenim una llista de gent molt preparada, encara que hi hagi gent que digui que no".

La tercera llista que ha estat presentada ha estat la d'Andorra la Vella, amb Sergi González i Dolors Carmona, com a dos i una, respectivament. En els parlaments de presentació, la cap de llista a la capital del país ha reconegut que "no ens agrada com s'ha gestionat durant tot aquest temps el comú". Carmona ha explicat també que "hi ha molts ciutadans que ens aturen pel carrer perquè volen un canvi. Volen transparència i poder participar activament en les decisions del comú". La cap de llista a la capital ha finalitzat amb una declaració d'intencions al dir que "guanyarem perquè la ciutadania té ganes d'un canvi i perquè treballarem per cada un dels racons de la parròquia, sense excepcions".

La quarta i penúltima candidatura que s'ha presentat ha estat la de Sant Julià de Lòria. Amb el nom d'Units pel Canvi, la llista encapçalada per Joan Travesset i com a número dos, Carme Sánchez, és de les que més experiència aporten a les llistes socialdemòcrates. Travesset i Sánchez han reconegut que "és una satisfacció poder fer una llista a Sant Julià, ja que no tenim un panorama fàcil". En els seus parlaments han destacat "l'abandonament de la parròquia, la manca de gestió transparent i la necessitat urgent d'un canvi". Travesset ha afegit que "direm que no als grans projectes que hem de pagar entre tots i volem que els que calguin fer-se s'hagin de consultar a la ciutadania".

La darrera candidatura ha estat la d'Escaldes-Engordany i era, sense cap mena de dubte, l'esperada. Joaquim Dolsa i Rosa Gili han pujat a l'escenari de la sala d'actes del comú d'Escaldes-Engordany coneixedors que "jugaven a casa" i per aquest motiu han rebut l'ovació més gran de tots els assistents. Primer ha estat Dolsa que ha fet un discurs valorant "el gran nivell de la candidatura que presentem els socialdemòcrates i per com, quan es treballa envoltat de dones, es fa molt més i millor".

Dolsa ha donat pas a Rosa Gili, que no ha dubtat en assenyalar que "estem jugant a casa" en relació al pes d'Escaldes-Engordany en aquests comicis comunals. Gili ha recordat que "a l'abril ja vam guanyar aquí i ara tornem a respirar aquell ambient de canvi que li cal a Escaldes-Engordany". La candidata escaldenca ha reconegut que "no m'esperava tornar a estar en aquest escenari però he fet el pas perquè ho he sentit així per treballar per les persones, totes, les que formen la meva parròquia".

Gili ha arrancat, en diverses ocasions, aplaudiments del públic assistent, però ella ha continuat amb el seu discurs. "Ara arriba el moment de construir, de fer les coses de diferent manera, per a tothom i estigueu convençuts que des del comú també farem trontollar els fonaments del Consell General i la política nacional". Gili ha anat apujant el to del seu discurs al dir que "no tenim por, creiem que podem tornar a guanyar i per això els hi direm als ciutadans que tenen a la mà el canvi". Gili, en mig dels aplaudiments del nombrós públic que ha assistit a l'acte de presentació de les llistes socialdemòcrates, ha finalitzat dient que "ho podem fer i ho farem".

El discurs de la candidata amfitriona, Rosa Gili, ha precedit la foto de família de totes les persones que formen les candidatures del PS per les eleccions comunals 2019.

stats