Política 20/11/2019

López denuncia que "el Govern només treballa per una part de la població"

El PS presentarà una pregunta oral el 5 de desembre sobre la valoració de l'executiu pels informes d'Estadística sobre pobresa

Carles Alonso
3 min
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. / C. A.

Andorra la VellaEl president del grup parlamentari socialdemòcrata (PS) i principal partit de l'oposició, Pere López, ha fet públic aquest dimecres que "entrarà una pregunta oral al Consell General en referència als informes d'Estadística que han sortit, fa tres setmanes, en referència a l'índex de risc de pobresa i d'exclusió social". Una de cada quatre famílies o llars andorranes pateixen risc de pobresa. En aquest sentit, López lamenta que "el Govern no s'hagi referit a aquest informe publicat i sembla que amagui la realitat existent del país" i sentencia dient que "l'actual Govern només treballa per una part de la població".

López ha estat molt taxatiu al dir que "que el 12,8% de la població estigui en risc d'exclusió social és molt preocupant". En aquest sentit, el polític socialdemòcrata ha donat una dada molt significativa al dir que "l'índex Gini, que és un indicador internacional de mesura de desigualtat, ha donat una puntuació a Andorra de 33 sobre 100". La comparativa amb altres països és inevitable, i així ho fa Pere López al dir que "estem molt a prop d'alguns països africans".

Per tenir clara la situació d'Andorra segons l'índex Gini, els països del nord d'Europa tenen un Gini que volta el 24 i el 25, la mitjana de la Unió Europea és de 30. Andorra ha passat de 27 el 2016 al 33 el 2019. El motiu del per què de l'ascens en aquest índex Gini, segons López, és perquè "no s'ha sabut llegir la crisi de l'habitatge i per tant la pèrdua del poder adquisitiu de les famílies". Segons el líder socialdemòcrata, "no podem acceptar que es deixi a ningú enrere. No estem parlant de poques persones i és cada vegada més insostenible la situació que es viu en el nostre país, però sembla que per l'actual govern de dretes, això no mereix cap reacció".

"El PS ha estat el partit que constantment ha entrat preguntes al Govern en referència a la pobresa que viu part de la ciutadania andorrana, fins i tot reclamant reiteradament la puja de salaris, la insuficiència de les pensions o la mancança de polítiques socials", ha explicat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, que entén que "cal tenir un debat ampli en el Consell General sobre aquest afer, ja que és molt important".

Pere López ha reiterat "la denúncia sobre la intenció del Govern de pujar la llum un 1,8%, quan la puja de l'IPC s'està parlant que serà del 0,7-0,8%". Aquesta dada, segons López "certifica que el Govern no entén la situació que s'està vivint en el país, on moltes famílies no arriben a final de mes". En aquest context, el president del grup parlamentari del PS demana a l'executiu que "governin per a tothom perquè pensem que s'està oblidant cada vegada més d'una part important de la població i s'evidencia que és un govern de dretes i que només governa per uns quants".

La pregunta que entraran pel Consell General del proper 5 de desembre, segons Pere López, "és molt important perquè malauradament ens dona la raó de coses que hem denunciat i el Govern sembla del tot insensible per prendre mesures que són necessàries per al nostre país". Pere López ha explicat en la seva intervenció que "un dia com avui, en què se celebra el Dia mundial dels infants, els drets alimentaris i sanitaris són drets fonamentals bàsics que una de cada quatre no poden tenir".

Pel que fa als pressupostos del 2020, Pere López lamenta també que "no hi ha pràcticament res, en referència al tema d'habitatge, res de pujada de pensions, però vull explicar que des del PS estem treballant per la presentació d'esmenes".

stats