Política 28/11/2019

Picabaralla entre López i Espot per Alberca

El cap de Govern retreu al president del grup parlamentari socialdemòcrata que digui que "no hi ha separació de poders"

Carles Alonso
3 min
El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaA la recta final de la sessió ordinària del Consell General s'ha tornat a viure moments de tensió màxima entre el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i el cap de Govern, Xavier Espot. Tot ha vingut quan López ha afirmat, durant la seva intervenció en el faristol de l'hemicicle que "a Andorra no hi ha separació de poders", en una clara al·lusió a la reunió que el fiscal general, Alfons Alberca, va tenir amb diferents consellers generals, on segons el socialdemòcrata "demanava modificacions a diferents proposicions de lleis". Això ha provocat la indignació d'Espot, que amb un to molt indignat ha comentat que "vostè senyor López, en el faristol acaba de dir coses molt greus". El cap de l'executiu ha continuat dient que "dir que no hi ha independència judicial al Principal, senyor López, és faltar a la veritat i si vol, el convido a visitar països propers on tenen molta més incidència que Andorra, en el nomenament del fiscal general". Espot li ha recomanat al president del grup parlamentari socialdemòcrata que "no confongui la separació de poders amb la manca de diàleg".

Tot i la discussió i els constants retrets, el projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme ha estat aprovada per assentiment. Abans però, el ministre de Finances, Eric Jover, ha fet una explicació dels punts més importants del projecte de llei, al dir que "demostra la ferma voluntat de transparència que vol el Govern, en un moment on estem en plena avaluació de diferents estaments europeus". El ministre de Finances ha finalitzat la seva intervenció demanant a tots els consellers generals que aprovessin aquesta modificació de llei.

El darrer punt de l'ordre del dia, de la sessió ordinària del Consell General ha estat la proposta del Partit Socialdemòcrata d'una esmena de la totalitat sobre el projecte de llei sobre les mesures urgents en matèria d'arrendaments d'habitatge i millora del poder adquisitiu. En aquest sentit, novament ha estat López el que ha presentat el motiu de la seva esmena a la totalitat que ha tornat a portar 'tensió' a l'hemicicle. López ha explicat a tots els grups parlamentaris que "demanem l'esmena de la totalitat, ja que no és una llei que procura pels ciutadans, no hi ha solucions sobre la taula pel que fa a l'habitatge". En aquest sentit, el socialdemòcrata proposa que "hi hagi un registre de propietat, a més de tenir un salari mínim del 60% del salari mitjà". López ha afegit més propostes al dir que "proposem que les pensions que siguin inferiors al salari mínim tinguin una puja de 8,3% i un augment del salari inferior al mitjà d'un 2,5%".

Tots els representants dels grups parlamentaris representats en l'hemicicle han rebutjat l'esmena de la totalitat proposada pel PS. I a més, tots han coincidit en catalogar l'actuació dels socialdemòcrates de "populisme, a tres dies de les eleccions". El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha catalogat la proposta socialdemòcrata de "perillosa, ja que es posaria en greus problemes a molta gent a partir de l'u de gener". Per la seva part, Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, l'ha valorat dient "si votem a favor, a partir de l'u de gener hi haurà molta gent amb problemes greus". Ferran Costa, president del grup parlamentari liberal, s'ha dirigit als representants socialdemòcrates dient que "proposeu coses que no són creïbles i el que demaneu és la carta als reis". Per la seva banda, Mònica Bonell, presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata, analitzava la proposta presentada per López dient que "simplement busqueu el desgast del Govern, ja que no proposeu un text alternatiu". La discussió pujada de to ha tornat a aparèixer a l'hemicicle, en aquest cas entre López i Costa, però malgrat això, i a l'hora de la votació, la proposta socialdemòcrata ha estat rebutjada per cinc vots a favor i vint en contra.

stats