La policia continuarà investigant la cúpula de Banco Madrid

L'Audiència de Madrid defensa el sobreseïment temporal per evitar "la impossibilitat de seguir endavant amb la investigació" perquè finalitzi el termini marcat per la llei

L'arxiu  del cas Banco Madrid no aturarà les indagacions. La Policia Nacional espanyola seguirà investigant la cúpula de l'entitat després del tancament acordat aquest dimarts per l'Audiència de Madrid. "Estem davant d'un sobreseïment provisional que, com el seu nom indica, és provisori, temporal i susceptible per tant de ser revocat si noves revelacions contundents i clares així ho aconsellen", han assegurat els magistrats en l'acte al qual ha tingut accés  Vozpópuli .

El tribunal madrileny ha rebutjat així el recurs de la Fiscalia a la resolució en la qual el Jutjat d'Instrucció número 38 de Madrid va dictar el 7 de febrer  l'arxiu  provisional de la causa. Els jutges han determinat que en lloc de mantenir obert el cas a l'espera d'un informe de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal ( UDEF ) de la Policia Nacional espanyola, seria més apropiat el sobreseïment temporal per evitar el transcurs del termini previst en la llei i, en conseqüència, "la impossibilitat de seguir endavant amb la investigació".

Els jutges han determinat que seria més apropiat l'arxiu per evitar el transcurs del termini previst en la llei i "la impossibilitat de seguir endavant amb la investigació ".

Segons el parer dels magistrats, el sobreseïment provisional "permet salvar la limitació temporal" que la llei estableix per a la instrucció de causes criminals davant del "disbarat" que representaria "deixar oberta la causa a l'espera d'un incert informe policial".

De moment, segons informa  Vozpópuli , ha insistit el tribunal que "no hi ha motius racionals per dictar una altra resolució que no sigui la de confirmar el sobreseïment provisional", coincidint així amb la decisió del magistrat instructor. L'Audiència de Madrid ha recordat al ministeri Fiscal que la investigació s'ha de centrar en l'activitat de  Banco  Madrid i no a la matriu  BPA .

"Estem parlant d'entitats jurídiques diferents, amb diferent personalitat jurídica, no composta i dirigida per les mateixes persones, amb sistemes informàtics diferenciats, que operen en àmbits territorials diferents", han subratllat els jutges en la sentència.

En aquest sentit, han insistit a la Fiscalia que la jurisdicció dels tribunals espanyols té límits territorials i que no poden estendre la seva potestat a la investigació de fet no comesos a Espanya. "No oblidem, és un país amic i germà, però independent", han dit sobre el Principat d'Andorra, seu del  BPA .

Les investigacions en el cas Banco Madrid intentaven determinar si per part de la nova cúpula directiva de l'entitat s'havia generat una estructura afavoridora de la captació de clients amb la finalitat de blanquejar diners. Després d'anys d'indagacions, el jutge d'instrucció va donar per provat en la seva resolució d'octubre de 2016  l'"existència  de controls" i "el compliment de les prevencions que amb vista al blanqueig de capitals ha de guardar tota entitat bancària".

L'Audiència de Madrid ha recordat que el pèrit en les seves declaracions en fase instrucció va indicar que els procediments del banc eren millorables, "però no va afirmar que aquest sistema de control  fora  inexistent i molt menys el contrari, és a dir, que s'afavorís la captació de cabdal per al  blanqueig" .

La setmana passada l'Audiència Provincial de Madrid va desestimar el recurs del ministeri fiscal per desxifrar si  Banco  Madrid va afavorir la captació de capital per al blanqueig, en tant que no s'ha constatat l'existència de la comissió del fet delictiu. Un fet que afecta les causes obertes a la batllia pel cas  BPA , ja que gran part de les acusacions formulades al Principat se sustenten en casos oberts per tribunals espanyols.

Els dirigents de 
Banco  Madrid Ricard Climent, Higini  Cierco , Ramon  Cierco , Joan Pau Miquel i José Pérez estaven sent investigats arran d'una querella que considerava que l'entitat espanyola era una estructura creada per blanquejar capitals. La investigació, que ha durat quatre anys, "ha descartat que hi hagués aquesta maquinària", segons va fer saber el grup  Cierco  a través d'un comunicat.

L'acusació pública va recórrer el sobreseïment, però l'audiència madrilenya assegura que "no es pot intentar fer veure que 
Banco  Madrid i  BPA  era el mateix i que en el marc de la investigació de  Banco  Madrid s'ha d'investigar també  BPA ". Al mateix temps, argumenta que el fet que la policia no hagi acabat l'anàlisi de la documentació no significa que la causa s'hagi de deixar oberta.  Segons la informació del mitjà espanyol, les investigacions de la policia no s'aturen i continuaran endavant.