Política 24/03/2019

Progressistes-SDP advoca per una Andorra basada en les persones

Roig defineix el seu programa com la solució als problemes de la ciutadania sense oblidar una "obertura necessària a Europa"

M. Pérez
4 min
El cap de llista de Progressistes-SDP, Josep Roig, durant la penjada del cartell nacional a Sant Julià de Lòria. / M. P.

Sant Julià de LòriaEl lema de Progressistes-SDP per a les eleccions generals 'Sí al progrés' ja llueix a totes les parròquies del Principat. A les 12 del migdia i envoltat per la resta de components de la llista nacional, Josep Roig ha enganxat el primer cartell a la plaça de la Germandat de Sant Julià de Lòria, donant d'aquesta manera el tret de sortida "per assolir l'Andorra que volem, una Andorra que els progressistes volem social, amb ple respecte pel dret de les persones i del seu benestar, una Andorra progressista amb una economia ben forta i una Andorra oberta a Europa", ha definit.

El cap de llista progressista s'ha mostrat obert a "estendre ponts de diàleg" amb la resta de formacions polítiques i no "cavar trinxeres". Una missiva "que hem anat repetint al llarg d'aquesta precampanya" i és el que Progressistes-SDP posarà "en pràctica a partir del 7 d'abril". El programa del partit que lidera Roig s'ha creat "amb il·lusió" i l'objectiu és el de "generar confiança en el futur del país", ja que se centra a donar solució als problemes "que avui afecten la gent d'Andorra" i està definit en clau social, "sense descuidar tota la força que ens ha d'aportar per a una economia productiva del país" pel que fa al sector del comerç, a l'empresarial i el bancari, entre altres. Sense oblidar, però, una "obertura necessària a Europa".

D'altra banda, Roig no ha descartat poder fer un pacte amb qualsevol de la resta de formacions polítiques un cop celebrades les eleccions perquè "el futur del país depèn de debatre i buscar consensos" sobre els punts importants que afecten la ciutadania. És per aquest motiu que a partir del 7 d'abril "i en funció dels resultats, la porta de progressistes estarà oberta per poder assolir pactes" i el diàleg necessari per fer-los possibles. Roig ha posat en relleu que Andorra pateix actualment "una situació delicada" i això obliga, ha dit, a no tancar les portes a ningú. "Ens toca posar sobre la taula el nostre projecte assumint que cal arribar a punts comuns amb altres forces per tirar endavant el país", ha declarat tot just abans de dirigir-se a la pròxima parada: Andorra la Vella.

L'habitatge: prioritat a Andorra la Vella

La construcció d'habitatges a la Borda de Sales, a Santa Coloma, és la prioritat que s'ha marcat el número 1 de la candidatura territorial d'Andorra la Vella, Àngel Dalmau, que ha definit la mesura com a una "prioritat perquè la gent té dret a un habitatge digne". A més, el candidat ha advocat per unes eleccions netes, abstenint-se d'altres factors que no estiguin centrats en el programa electoral i ha posat en relleu que "anirem al que volem proposar i la resta no ens interessa".

Atenent les preguntes dels mitjans, Dalmau ha reconegut que es troba amb "moltes ganes d'intentar canviar Andorra" i el Govern que ha estat al capdavant del país al llarg dels últims vuit anys, però "fent-ho a lo nostre", explicant els projectes "i les nostres propostes", ja que "el que interessa és Andorra i la seva gent".

Il·lusió a Encamp

Després d'haver abandonat Andorra la Vella i haver visitat el Pas de la Casa i Canillo, ha estat el torn de presentar el cartell per a la candidatura territorial d'Encamp. El candidat de la parròquia, Aaron Comella, ha transmès les mateixes paraules que Roig durant la seva intervenció amb un missatge clau molt significatiu i sobre el que se sustenta el partit: Sí al progrés, a una Andorra social i a una Andorra oberta a Europa. "Estic molt content i il·lusionat", ha manifestat Comella i ha mostrat el seu desig per "a veure si podem transmetre el missatge que volem a tothom", advocant per "una candidatura molt neta, explicant molt bé el nostre programa electoral i que la gent s'il·lusioni amb tot el que sentirà".

Una oportunitat per Ordino

"Per a la parròquia és una oportunitat", ha definit el número 1 de Progressistes-SDP a Ordino, Felip Gallardo, mentre penjava el cartell de la candidatura territorial acompanyat, una vegada més, de Roig i els membres de la candidatura nacional. Gallardo s'ha mostrat orgullós perquè "som l'única força progressista" d'Ordino i aquest és un fet que "s'ha de veure en aquestes eleccions".

Una de les primeres mesures que tiraria endavant el candidat si el partit que representa és escollit per la majoria de la ciutadania "és arreglar l'hotel Casamanya", ja que és considerat com a patrimoni d'Andorra i s'hauria d'aprofitar, segons la seva proposta, per a la creació d'un Museu Nacional "o alguna cosa que sigui per a tot el país".

Millorar la situació de la gent gran a Escaldes-Engordany

La jornada s'ha clos amb la penjada de cartells a l'última parròquia on Progressistes-SDP té representació. En aquesta ocasió, el cartell s'ha ubicat en una marquesina situada a la plaça Santa Anna, per on ja havien passat la resta de formacions polítiques alguns minuts abans. La candidata número 1 a la parròquia, Elisabet Zoppetti, ha indicat que "tenim un projecte engrescador, ens proposem treballar per a la gent i dintre dels pilars bàsics del programa" i s'ha mostrat convençuda de què "podem aportar molt a la política actual d'Andorra".

Pel que fa a les mesures que es tenen previstes a Escaldes-Engordany, Zoppetti ha manifestat que la primera d'elles està encarada sobretot a la gent gran. "Pensem que hi ha feina a fer i voldríem procurar un espai pels avis" que estigués adequat a les seves necessitats, tenint en compte que "hi ha molta gent amb una certa edat que està sola, precària i tenen una limitació de moviment". És per aquest motiu que "hem de procurar tirar projectes endavant".

stats