Política 21/03/2019

Progressistes escolta les preocupacions de les persones amb discapacitat

També han rebut les demandes de l'associació de malaltas de càncer

Ara Andorra
3 min
Membres de la candidatura nacional i de la territorial d'Andorra la Vella amb la FAAD i l’Associació de malalts de Càncer. / PROGRESSISTES

Andorra la VellaEl cap de llista nacional de Progressistes-SDP, Josep Roig, i els també candidats Sandra Cano, Jaume Bartumeu i Marian Sanchiz, així com el candidat a la llista territorial d’Andorra la Vella, Àngel Dalmau, estan mantenint reunions amb diferents col·lectius de persones vulnerables de la societat andorrana.

Roig i els seus companys de candidatura nacional han pogut parlar així amb la presidenta, el vicepresident i el tresorer de l'entitat, i escoltar les seves inquietuds i les seves propostes per millorar l'actuació de l'Estat andorrà en l’assistència i suport a les persones en situació de discapacitat.

Segons un comunicat de Progressistes, els representants de la FAAD estan preocupats per diverses situacions que van des de l’accessibilitat en l’àmbit de la vida diària, en carrers i voravies com pel que fa a la participació dels pares en el desenvolupament del nou marc de l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, d’ençà la seva nova adscripció legal sota la tutela d’una fundació.

Roig, que coneix molt bé la problemàtica de les persones amb discapacitat, va recordar, durant la reunió a la FAAD, que durant la legislatura 2015-2019 Víctor Naudi "ha treballat força al Consell General per millorar la situació d'aquests ciutadans, especialment durant la tramitació parlamentària de la llei de serveis socials i sociosanitaris a la qual va presentar i defensar esmenes que van permetre millorar positivament el text".

Bartumeu també ha explicat que els Progressistes sempre han defensat que les persones amb discapacitat tinguin la seva veu en les instàncies públiques on s'examini la seva especial situació. I ha afegit que quan es legisla, com ho ha fet DA, "amb criteris únicament economicistes, no sempre es tenen en compte les necessitats particulars dels més vulnerables".

Els Progressistes consideren que l'Estat ha de cuidar amb especial atenció les persones més vulnerables i les persones amb diversitat especial. Per això Josep Roig ha manifestat que Progressistes-SDP vol avançar en el suport al paper de la FAAD com a interlocutor directe de l’administració pública.

Les persones que pateixen una discapacitat es poden trobar sovint en situacions de precarietat econòmica i la solidaritat els ha d’arribar i qui millor pot fer arribar a les institucions públiques aquestes situacions és precisament la FAAD.

El programa de Progressistes-SDP proposa facilitar la vida de les persones discapacitades i de les seves famílies, promovent l’atenció domiciliària, impulsant l’hospitalització domiciliària, assegurant la continuïtat assistencial hospital-domicili a través d’un professional d’enllaç d’infermeria i potenciant els Centres d’Atenció Primària.

D’altra banda, tal com s’ha exposat als responsables de l’Associació de malalts de càncer, volen augmentar les mesures de detecció precoç del càncer, potenciant el desenvolupament del Pla oncològic nacional i dotant el país d’una unitat de radioteràpìa.

També, especialment pel que fa als malalts de càncer, es proposa crear una prestació pels cuidadors informals que hagin de deixar la seva feina per tenir cura d’un malalt de llarga durada o persona amb un grau alt de dependència.

Aquestes reunions ens confirmen que cal valorar les necessitats específiques dels col·lectius de malalts, gent gran i discapacitats, tant a nivell de serveis d’atenció de la seva salut com a nivell social, establint un millor sistema de relació entre les diferents associacions i el ministeri responsable de la salut i el benestar.

Josep Roig també ha explicat que Progressistes-SDP proposa establir una pensió temporal específica, amb el 50% del salari mínim, per a les persones amb discapacitat que es troben entre el 33% i el 60% de greu de menyscabament, mentrestant no troben una feina remunerada.

Finalment la delegació de Progressistes-SDP ha exposat a la FAAD la proposta de promoure un conveni amb l’ONCE que pugui portar a l’obertura d’una delegació a Andorra i, també, el projecte de modificar la normativa d’accessibilitat seguint el model d’accessibilitat universal basat en l’informe de la Fundació ONCE.

stats