Política 27/11/2019

Pugen les tarifes del túnel d'Envalira excepte les dels vehicles lleugers

El Govern destina les subvencions de Patrimoni Cultural a la recuperació d'una paret de pedra seca a la vall del Madriu i també a la rehabilitació de la casa pairal de cal Gastó del Tarter

A. S. / M. F.
3 min
L'entrada del túnel d'Envalira. / Arxiu ANA

Andorra la VellaLes noves tarifes per l'any 2020 del túnel d'Envalira s'han incrementat en un 0,49%, segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, a la roda de premsa posterior al consell de ministres. De les cinc tarifes que té el túnel, se n'incrementen tres i es mantenen els preus de la classe 1, que fan referència als vehicles lleugers i també els de classe 5, que són tots aquells vehicles de dues o tres rodes. Les tarifes per aquestes dues classes seguiran sent de 6,80 euros i 4,10 euros respectivament.

La resta de tarifes pateixen una actualització que "respon a les condicions que estaven fixades per la concessió", ha declaratJover, qui ha assegurat que l'increment es basa tant en l'IPC interanual de l'octubre com "una sèrie d'arrodoniments" que incrementen en 10 cèntims els preus. D'aquesta manera, la tarifa dels vehicles de la classe 2, que són els intermedis de dos eixos o més, passa d'11,90 euros a 12; la dels vehicles de classe 3, que fa referència als automòbils pesants i autocars, se situarà en 13,70 euros respecte als 13,60 que es troba actualment i, per últim, els vehicles de classe 4, que són els pesants i autocars de més de dos eixos, passa de 17 a 17,10 euros.

A banda, Jover ha comentat que se seguiran mantenint les excepcions. En aquest sentit, els residents i treballadors al Pas de la Casa tindran una reducció del 50% de les tarifes i quan el port es trobi tancat "es garantirà l'accés a la població pel túnel d'Envalira de manera gratuïta".

Nova emissió de bons

El Govern també ha aprovat una nova emissió de deute a tres anys per un import total de 150 milions d'euros amb un tipus d'interès del 0,90%, el que suposa una disminució respecte a l'altra emissió, que va ser de l'1,15%. El portaveu de l'executiu ha declarat que es tracta d'una emissió de refinançament i "en cap cas es contracta nou deute". A més, ha assegurat que la situació del tipus d'interès a nivell internacional i les millores efectuades a les finances públiques els "permeten tenir la confiança que amb aquesta rebaixa del tipus d'interès continuarem assolint un bon nivell de subscripció". Les sol·licituds es tancaran el dia 16 de desembre i la subhasta del Govern es realitzarà el 18 del mateix mes.

Subvencions Patrimoni Cultural

D'altra banda, Jover ha explicat les dues subvencions destinades a la conservació del Patrimoni Cultural del 2019. La primera va associada a la recuperació d'una paret de pedra seca situada a l'inici de la vall del Madriu amb un import de 6.725 euros. Aquesta subvenció correspon al 50% de l'import que "s'estima que serà necessari per realitzar la restauració", ha explicat el ministre portaveu, que és de 13.450 euros.

Pel que fa a la segona subvenció, que disposa d'un import de 35.063 euros, correspon a la tercera fase de rehabilitació i recuperació de la casa pairal de cal Gastó del Tarter, una casa amb un elevat interès patrimonial, ja que conserva un alt grau d'autenticitat. La quantitat de l'ajut atorgat correspon al 50% de les partides d'aquest projecte considerades subvencionables i les sol·licituds han estat valorades partint de l'aplicació dels criteris d'importància o interès històric, artístic i cultural del bé.

També a petició del ministeri de Cultura, s'han adjudicat els treballs de digitalització i indexació de la documentació de l'Arxiu Nacional i de la biblioteca nacional d'Andorra a l'empresa Dinser Andorra SLU, per un import total de 30.480 euros, en dos lots de 23.000 i 7.480 euros. Aquests treballs s'emmarquen en els plans anuals que té el Govern i el termini d'execució és de vuit mesos.

stats