Política 18/02/2015

Quatre candidats per a 1.585 electors

Els poc més de 1.500 electors ordinencs hauran de decidir entre quatre formacions, dues més que en els anteriors comicis.

M.m.
2 min
Els quatre candidats d'Ordino s'han enfrontat en el debat televisiu / RTVA

Andorra la VellaOrdino ha obert el foc dels debats electorals televisius amb un cara a cara entre els quatre candidats que prèviament, al migdia, ja s'havien enfrontat en un debat radiofònic. 1.585 ordinencs, un 15% més que en els passats comicis, estan cridats a les urnes, i tenen per escollir quatre opcions, dues més que al 2011, quan DA va assolir el 54% dels vots. Quatre opcions encapçalades per dos nouvinguts a la política, Felip Gallardo per SDP i Antoni Fillet per DA+ACO, i dos amb més bagatge polític, Antoni Riba per Liberals+ Independents, i Víctor Iriarte per PS+Verds+IC+I. Quatre opcions que en realitat són les dues de fa quatre anys, però escindides i això s'ha notat en els retrets: a banda de criticar la feina de DA i per tant de Fillet, el debat ha evidenciat que hi havia dos enfrontaments paral·lels: els Liberals i DA, abans units, ara cadascú per la seva banda, i PS i SDP, que fins fa poc defensaven una mateixa bandera progressista i ara intenten diferenciar-se.

Vendre's a un mateix i al projecte que encapçala no és fàcil, i si a més ho has de fer en dos minuts encara menys. Així s'ha demostrat en la presentació dels quatre candidats: un Iriarte titubejant i un pèl insegur però amb les idees clares; un Fillet amb la lliçó ben escrita i llegida; un Riba sense papers i amb el discurs ben après; i un Gallardo segur de si mateix.

El temps ha marcat els torns de paraula i ha motivat més d'una queixa, sobretot d'Antoni Fillet, a qui l'han hagut de tallar diverses vegades i que argumentava que si l'atacaven s'havia de defensar. Amb qui més desacord ha mostrat és amb Riba, a qui ha retret la gestió liberal al capdavant de Govern, un Riba que al seu torn ha criticat la inactivitat que, segons ell, ha demostrat DA tot i tenir 22 consellers. Un passat compartit però un present ben dividit és el que han demostrat PS i SDP amb retrets mutus de manca de propostes. Aquestes divisions internes han estat motiu de més d'un comentari i retret, sobretot quan Iriarte ha mencionat que els ha costat identificar els liberals de la parròquia tot repassant les lliste, mentre que Fillet assenyalava que no eren els més apropiats per parlar.

Malgrat les evidents diferències, d'ideologies i de tarannà, tots han coincidit en demanar més protagonisme de la parròquia, i han aprofitat l'ocasió per recordar la postura dels seus partits entorn a temes com l'IRPF o les cotitzacions a la CASS. Un cop més s'han vist aquí les reticències entre partits abans afins: demòcrates retraient a liberals la proposta de fer un aeroport i aquests contraatacant amb l'afer Patapou: SDP retraient a PS que no votés l'IRPF i socialdemòcrates acusant-los de populistes per proposar la creació d'empreses en 24 hores...

Encara que no ho sembli, una hora i mitja de debat sembla que queda curt, i que en alguns temes, si no hi hagués la limitació dels temps, els candidats s'hi haurien esplaiat més, uns candidats que han evolucionat al mateix ritme que creixia l'interès: un Iriarte que ha deixat els titubejos i s'ha mostrat ferm en les seves propostes; un Fillet que ha anat clarament de menys a més; un Riba que ha mantingut la seguretat i claredat durant tot el programa; i un Gallardo ferm en el seu missatge de prioritzar les persones.

stats