Política 20/02/2019

Revocada l'entrega temporal als EUA d'un exviceministre de Chávez

Villalobos també està processat a Andorra al costat d'altres alts càrrecs de PDVSA

Efe
3 min
Edifici del carrer Goya, a Madrid, on es troba un dels pisos propietat de ciutadans veneçolans que blanquejaven centenars de milions d'euros obtinguts de suborns quan ostentaven càrrecs en empreses públiques sota la presidència d'Hugo Chávez. EFE / Arxiu

MadridL'Audiència Nacional ha revocat la decisió de lliurar de forma temporal als Estats Units a Nervis Villalobos, exviceministre d'Energia de Veneçuela amb Hugo Chávez, per ser jutjat allà per blanqueig, en haver informat les autoritats nord-americanes que la seva estada es perllongaria 12 mesos.

En un aute, a què ha tingut accés Efe, la secció segona del Penal creu que l'autorització per al seu trasllat als EUA excedeix el límit dels sis mesos en què el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va condicionar el lliurament per evitar retards en les causa que se segueixen contra ell aEspaña.

De aquesta manera, la Sala admet el recurs contra el lliurament que va interposar la defensa de Villalobos, que va argumentar, entre altres motius, la manca de "compromís vinculant" dels Estats Units en la devolució del reclamat, acusat de blanquejar diners procedents d'activitats de corrupció en la petroliera estatal veneçolana PDVSA. Al concedir al principi el lliurament, al qual el propi Villalobos va accedir al desembre de 2017 abans de decidir recórre, el jutge Moreno va posar com a condicionants que el termini no superés els sis mesos i que els EUA es comprometés a posar-lo a disposició de la Justícia espanyola en el termini d'un mes de ser requerit.En novembre, els Estats Units van enviar al jutge una nota verbal en la qual anticipava que el procés es perllongaria almenys 12 mesos i "segons es vagi acostant el termini, els EUA avisaran a les autoritats espanyoles si el retorn ha de se retardat per la continuació del procés contra ell ", deia la comunicación.

Per a la Sala, es tracta d'un termini" no només indefinit sinó excessiu per als fins "del lliurament temporal, el que genera" una notable dilació del procés seguit a Espanya, sens dubte complex, però la culminació s'ha de prioritzar ". A més, un període tan llarg de lliurament amb causes pendents, "afectaria tant a la pròpia defensa del reclamat, qui estaria allunyat de les diligències que es practiquin mentre estigui absent (...) com als drets de la resta d'investigats".

El jutge Moreno instrueix la causa referida a un delicte de suborn internacional en relació amb els suposats suborns que hauria concedit el grup espanyol Duro Felguera a funcionaris bolivarians d'alt rang a canvi de contractes. La justícia nord-americana, concretament un tribunal de Texas, acusa Villalobos de dos delictes de blanqueig i de conspiració per violar la llei sobre pràctiques corruptes a l'estranger, delictes que sumen una pena màxima de 45 anys de presó.

Segons els EUA, el 2011 Villalobos "va participar en una conspiració amb un grup de funcionaris d'alt nivell" de PDVSA per demanar suborns a venedors, alguns d'ells dels EUA.A canvi, afegeix la reclamació, els posava en connexió amb empleats de PDVSA per a què els donessin contractes. Dos d'aquests clients van ser Roberto Racó i Abraham Shiera, que van reconèixer haver pagat suborns per contractes amb PDVSA i van ser condemnats per això als EUA.

Uno dels mètodes que va usar Villalobos per blanquejar va ser un compte a Suïssa a la qual Racó i Shiera van transferir 27 milions de dòlars, diners que després va passar a altres comptes nordamericans entre altres países. Villalobos, que ha estat detingut diverses vegades a Espanya, actualment està en libertad. Un jutjat de Madrid li imputa blanqueig a Espanya en haver transferit set milions de dòlars entre octubre de 2011 i juny de 2012 a una sucursal a Lisboa (Portugal) del Banco Madrid.

També està processat a Andorra al costat d'altres alts càrrecs de PDVSA per un espoli de 2.000 milions de dòlars a la companyia pública veneçolana. Veneçuela també ha demanat la seva extradició per aquest espoli, si bé la Sala Penal de l'Audiència Nacional en ple es va oposar fa poc a extradir a tres veneçolans -la que fos infermera d'Hugo Chávez, el seu marit, que va exercir de guardaespatlles del mort president, i un excomptable de PDVS - per possible vulneració de drets fonamentals de ser lliurats.

stats