Política 30/03/2019

Roig visita els terrenys on vol ubicar un centenar d'habitatges socials

La borda de Sales, propietat del Govern des del 1991, compta amb més de 4.400 metres quadrats

M. Pérez
2 min
El cap de llista de Progressistes-SDP, Josep Roig, a la borda de Sales. / M. P.

Andorra la VellaLa gran majoria de les candidates i candidats de Progressistes-SDP, amb Josep Roig al capdavant, han visitat aquest dissabte els terrenys de la borda de Sales, a Santa Coloma, per parlar davant els mitjans de comunicació d'una de les mesures incloses en el seu programa electoral, que fa referència a la creació d'habitatges de gestió pública, una iniciativa inspirada en l'esquema de la fundació Jovial. La parcel·la, propietat del Govern des del 1991, compta amb una superfície de 4.430 metres quadrats i, segons els progressistes, s'hi podrien encabir al voltant de 95 habitatges.

L'estiu del 1991 el Govern va promoure un concurs públic d'idees per a la creació d'un conjunt residencial d'habitatges socials. Entre els estudis del conjunt, projectats el 1992, es preveia la construcció de tres blocs amb sis llars per replà als dos primers i cinc llars per replà al tercer. És per aquest motiu que Roig ha declarat que "el que hauríem de recuperar és el projecte sobre el qual s'hauria de bastir aquesta promoció d'habitatge social gestionada per l'estat", aprofitant que aquests terrenys són gratuïts. Aquesta mesura, segons el cap de llista, va lligada amb el finançament, que hauria de venir per la banda del "fons de reserva" de la CASS, ja que d'aquesta manera, "s'aconsegueix donar-li una rendibilitat" d'entre el 3 i el 5%.

A més, Roig ha encoratjat la tasca que es va fer fa gairebé 30 anys, ja que en aquells moments es parlava d'engegar un projecte "per donar solució a una problemàtica que tenim actualment". Per tant, ha apel·lat a "l'esperit d'anticipació" que hi va haver el 1991, "en un moment en el qual es preveia que possiblement el país necessitaria la construcció d'aquests habitatges". En aquest sentit, ha criticat que "durant vuit anys hem tingut un Govern reactiu, que no s'ha anticipat i que, per tant, avui en dia tenim problemes que són el producte d'aquesta manca d'anticipació". Tanmateix, el candidat també ha advocat per recuperar "l'esperit de pacte i consens" que va inspirar moltes de les mesures que es van fer en aquella època.

Roig no ha donat dades de la despesa que suposaria aquesta construcció perquè per saber-ho "abans hauríem de fer el projecte", però del que s'ha mostrat convençut és de què "hi ha mesures que són importants però hi ha d'altres que són urgents", com en aquest cas. "El tema de l'habitatge és un dret constitucional amb el qual no es pot jugar", ha dit, i ha reiterat les mesures dels progressistes pel que fa als topalls que s'han de fixar als preus del lloguer i l'efectivitat del sistema d'ajudes als ciutadans. Tanmateix, ha indicat que la prioritat pressupostària que ha de tenir el pròxim Govern s'ha de situar en garantir que aquelles persones que necessiten accedir a un habitatge ho puguin fer sense dificultats, situar les retribucions de les pensions al nivell del salari mínim i augmentar aquells que no arriben a cobrir "les necessitats de la cistella de la compra".

Tot i això, Roig no ha confirmat si la construcció d'aquests habitatges seria suficient perquè "no tenim informació per poder fer estimacions sobre diferents qüestions" i, en aquest sentit, ha criticat que "tenim un problema molt greu amb la informació en aquest país". Per finalitzar, el cap de llista ha proposat que, a partir del 8 d'abril, el nou Govern sigui obert, que posi a disposició de tothom la informació i que, sobretot, sigui transparent i lliure de corrupció.

stats