Política 08/09/2019

Roser Suñé demana "trobar solucions a l'habitatge i a l'establiment d'un salari mínim"

El discurs institucional de la síndica general aglutina tota la classe política d'Andorra a la Casa de la Vall

Carles Alonso
3 min
Moment del discurs institucional de la Síndica General Roser Suñé. / A. S.

Andorra la VellaLa síndica general, Roser Suñé, ha fet aquest diumenge el discurs institucional del Dia de Meritxell on ha volgut incidir i reclamar que "cal trobar solucions a problemes que darrerament és manifesten amb intensitat com són l'habitatge i també l'establiment d'un salari mínim que sigui just". En un parlament que ha durat poc més de quinze minuts, Suñé ha recordat també "els tres grans pactes d'Estat anunciats -acord d'associació amb l'UE, pensions i sanitat".

Roser Suñé ha volgut incidir en què "qualsevol mesura que emprenguin a partir d'avui, s'haurà de guiar per criteris de sostenibilitat, entenent aquesta com una mirada de responsabilitat cap al futur del país".

L'estabilitat en els aspectes ambientals, socials i econòmics també preocupen a la síndica general al dir que "la sostenibilitat és un valor ampli que en última instància és l'única garantia per a un esdevenidor estable, amb recursos per a tothom i per una societat més igualitària i plenament democràtica".

Suñé no s'ha oblidat de la celebració del 600è aniversari del Consell de la Terra al dir que "sis segles d'història ens converteixen en un dels parlaments més antics del món. Hauria de ser un orgull però també una invitació a la reflexió sobre el camí que hem seguit els andorrans, sobre les conviccions i el caràcter que ens ha permès superar dificultats i aspirar cap a horitzons de major prosperitat".

La síndica general ha volgut fer menció al Manual digest de les Valls neutres d'Andorra d'Anton Fiter i Rossell al recordar que "molts dels valors que es desprenen del Manual són encara avui ben vigents i s'erigeixen en una valuosa guia en els moments d'incertesa: equilibri i neutralitat; prudència i oportunitat; estima per la terra, els costums i les tradicions".

Internet i tot el seu ecosistema, també han estat part del discurs de la síndica Suñé al dir que "els aspectes negatius d'internet ha ressortit aviat i vivim de ple, el debat sobre la veritat, oposada a la postveritat i la proliferació de notícies falses amb finalitat dubtosa que poden fer posar en perill la mateixa democràcia". La síndica general ha fet una recomanació clara als consellers generals i la resta de responsables polítics al dir que "cal mantenir el cap fred i ser aquestes persones exemplars en la recerca del diàleg i el consens".

Roser Suñé ha recordat també "la necessitat de crear nous mecanismes per millorar la transparència per part de les institucions i fer possible una major participació ciutadana" i per aquest motiu ha recalcat que "el món 5G pots ser el nostre aliat si sabem aprofitar les seves potencialitats".

En el dia que comença oficialment el curs polític després de l'estiu, la síndica general ha fet una crida pel "valor del treball i de l'esforç. Els dispositius tecnològics que tenim al nostre abast ens aboquen a la immediatesa. Si som capaços d'aturar-nos i trobar un temps per a l'anàlisi i la reflexió, per aprofundir en els temes, només així podrem dibuixar un projecte col·lectiu que ens engresqui i ens mantingui units, renovant una generació més, l'esperit del nostre lema 'Virtus Unita Fortior'.

Suñé ha finalitzat alertant a totes les autoritats que "la crisi ambiental que vivim, i que s'ha evidenciat més que mai, ens obliga a replantejar-nos l'estratègia de futur. Els joves ens ho reclamen i nosaltres tenim el deure de pensar en ells i en el món que deixarem".

El discurs institucional de la síndica general ha finalitzat amb un "visca Andorra" que ha estat replicat per tots els assistents.

stats