Política 21/06/2019

El SAAS defensa els 'cafès' pagats al personal com a “drets adquirits”

El nou reglament corregirà les incidències detectades pel Tribunal de Comptes

Ara Andorra
2 min
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa contribució del SAAS al cost dels àpats dels treballadors, en la seva totalitat pels que estan de guàrdia i de manera parcial per a la resta, és una pràctica "que es remunta a fa més de 25 anys" i "un dret adquirit", encara que no estigui recollit al reglament de personal. L'organisme ha reaccionat a través d'un comunicat de manera ràpida i contundent després de l'informe presentat pel Tribunal de Comptes. Un informe que ha detectat conceptes retributius i complements no regulats "susceptibles de generar responsabilitats" en el reglament del SAAS. En el mateix comunicat, justifica la pràctica ja que "està consolidada a tots els hospitals de l'estat espanyol" i que el 2017 es va corregir la regulació de la cotització de les prestacions a la CASS. En total, l'hospital es va gastar el 2017 en 'cafès' per als seus empleats 300.000 euros.

Des del SAAS s'assegura que en els darrers tres anys ha disminuït el nombre de professionals que reben diferents complements salarials de diversa naturalesa, la majoria d'ells implementats fa més de 25 anys, aprofitant jubilacions, baixes o acords consensuats amb els mateixos professionals. Així, defensa que la irregularitat dels complements "es basa fonamentalment en què són drets no recollits pel reglament del personal", i que des del 2016 s'han dut a terme accions per corregir les incidències que el Tribunal de Comptes assenyali com no completament ajustades a la llei.

Pel que fa al lloguer dels despatxos de consulta externa de l'hospital, el SAAS explica que s'haurien de licitar amb concurrència pública, "cosa que no s'ha fet mai des de la seva creació fa molts anys". Per resoldre la situació, el Govern, a petició del SAAS, va emetre fa uns mesos un decret on s'estableixen el tipus de contractacions per regular la situació. El Tribunal de Comptes també s'ha fixat en què s'hauria pagat més de l'ajustat per llei per a una indemnització indeguda, però l'organisme assegura que no s'han aplicat els barems que ells utilitzen, incorporant els conceptes que el tribunal ha assenyalat com a irregulars.

Aquesta i altres eventualitats han de quedar corregides en el nou reglament, en el qual s'està treballant però s'ha endarrerit voluntàriament "a l'espera de la recent elaboració de la Llei del codi de relacions laborals", a més que la redacció del text s'ha de coordinar amb l'elaboració del conveni col·lectiu, en col·laboració amb el recentment creat comitè d'empresa.

stats