Política 02/04/2019

SAAS sí, SAAS no

PS, UPA veuen amb bons ulls eliminar l'ens, terceravia es posiciona en un punt mig, mentre que DA, L'A, SDP i AS defensen amb matisos l'estructura actual però amb canvis

M. Margalef
4 min
Un moment del debat sobre sanitat que s'ha fet aquest dimarts a l'hospital. / M. M.

Escaldes-EngordanyDues visions sobre l'estructura organitzativa del SAAS i la necessitat o no d'erradicar-lo divideixen en dos grans blocs les set candidatures que concorren a les eleccions generals. Mentre que PS i UPA parlen obertament de la necessitat d'eliminar el SAAS i que les competències que actualment gestiona passin a ser capitanejades pel ministeri de Salut, DA, L'A, Proressistes-SDP i AS argumenten la necessitat de controlar de més a prop la gestió de l'entitat i reordenar el sistema sense haver d'eliminar-lo. Terceravia veu com una possibilitat eliminar-lo, però només "si cal" i amb previ pacte amb els professionals.

Així s'ha pogut constatar durant la celebració de la taula rodona organitzada pel mateix Servei Andorrà d'Atenció Sanitària amb l'objectiu que les candidatures poguessin explicar la visió de la sanitat als treballadors del centre que s'ha encès quan el director general de l'organisme, Josep Maria Piqué, ha qüestionat a aquells partits que volen eliminar l'ens.

La més contundent en carregar contra la situació actual ha estat la candidat de d'Acord a Escaldes-Engordany, Rosa Gili (que ha parlat en representació del PS), qui ha titllat el SAAS de “monstre” i on ha dit que s'han fet “contractacions obscures”. Ha criticat el ministre de Salut en funcions, Carles Álvarez, per no haver vist venir la problemàtica ni per haver-se “arremangat” quan calia. És per això, i amb la necessitat d'emprendre un “canvi de rumb necessari”, que ha plantejat la necessitat d'eliminar el SAAS i crear dues noves parapúbliques més petites que gestionarien els centres més importants com l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i la residència El Cedre. A més, planteja que el ministeri de Salut ha de tornar a capitanejar la política sanitària. “La idea no és treure persones sinó trencar l'estructura actual”, ha volgut deixar clar.

Una tesi a la qual també s'hi ha afegit el cap de llista d'UP, Alfons Clavera, qui ha apuntat que amb l'eliminació del SAAS s'optimitzarien els recursos i s'eliminarien les duplicitats perquè es comandaria directament des del ministeri. “No té sentit la bicefàlia”. Per últim, la candidata de terceravia+UL+Independents a Sant Julià de Lòria, Carine Montaner, ha parlat del SAAS també com un "monstre", una entitat “opaca” on hi predomina una gran “nebulosa”, i per això també ha posat sobre la taula la possibilitat d'eliminar l'estructura actual "si cal". Ha supeditat aquesta possibilitat a un previ concens amb els professionals de l'entitat.

El candidat a cap de Govern d'L'A, Jordi Gallardo, ha estat un dels més durs i ha carregat contra la política dels darrers anys de DA en matèria de salut assegurant que no “és el millor moment per la sanitat”. Juntament amb Gili també ha apuntat directament contra Espot tot dient que el SAAS “ha hagut de posar-se dos barrets davant l’absència de directrius polítiques donades pel ministeri”. Per això, el candidat liberal ha estat el primer en posar sobre la taula la necessitat de tancar un pacte d'Estat sobre la sanitat perquè es dirigeixi la gestió política i es deixi la gestió sanitària als professionals. No ha parlat d'eliminar el SAAS, però ha apuntat la necessitat que el ministeri recuperi part d'aquesta “gestió política”. També ha assenyalat la necessitat que la partida pressupostària de sanitat passi per davant d'altres partides si és que realment “és una prioritat i un dret”.

Uns plantejaments que han trobat en el candidat a cap de Govern de DA, Xavier Espot, el principal detractor. Espot ha titllat la proposta d'erradicar el SAAS com un “salt al buit” al mateix temps que ha assenyalat que els diferents postulats exposats són “alarmismes i demagògics”. Espot ha rebaixat els adjectius i la problemàtica acotant-los a “disfuncions puntuals” i ha ressaltat que cal “ordenar el sistema i reorganitzar l'estructura del SAAS”. Per això ha defensat la total implementació de la via integrada amb el metge referent i ha acceptat les disfuncions que es puguin haver causat amb la posada en marxa de la històrica clínica compartida perquè “no s'ha fet prou bé”.

“La llum en la foscor” és el que veu el candidat de Progressites-SDP a la territorial d'Ordino, Albert Granyera, que ha apostat per reduir la despesa però sense la necessitat d'eliminar l'estructura actual del SAAS. Per altra banda, el candidat d'AS, Eusebi Nomen, ha volgut defugir discutir sobre l'estructura que ha de regular el servei d'atenció sanitària perquè “l'estructura és irrellevant” i ha advocat per lluitar contra el “clientelisme polític” que també ha denunciat al SAAS així com a tota l'administració pública que “n'està farcida”. Nomen, com ha fet al llarg de la campanya, ha vinculat la temàtica amb l'acord d'associació assegurant que Andorra haurà d'atendre a la gent de fora del país igual que als residents i això “posarà en setge la sanitat”.

En el torn inicial d'intervenció, a més, cada candidat ha desgranat algunes de les propostes concretes que porten al programa electoral en matèria de sanitat i el torn de preguntes ha girat al voltant de la possible eliminació del SAAS. En aquest punt, Gili i Espot han protagonitzat un frec a frec per les dues visions oposades. Tots els candidats s'han mostrat partidaris d'incrementar les tarifes dels fisioterapeutes així com tirar endavant una llei específica per cada col·lectiu concret vinculat amb el món sanitari.

stats