Política 17/07/2018

SDP s'afegeix a L'A en les peticions d'aclariment per les adjudicacions a l’empresa Spai

La formació presenta a la Sindicatura una sèrie de preguntes dirigides al Govern

Ara Andorra
2 min
Víctor Naudi és conseller general d'SDP

Andorra la VellaEn la línia dels nous dubtes que va plantejar Liberals d'Andorra (L'A) la setmana passada en relació a les adjudicacions a l'empresa Spai, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, ha presentat a la Sindicatura aquest dimarts una sèrie de preguntes dirigides al Govern per aclarir si aquesta societat, vinculada familiarment al cap de Govern, té l'exclusivitat del maquinari de la marca IBM.

Segons el Govern, Spai és el ‘partenaire exclusif’ d'IBM al Principat, de manera que qualsevol empresa del país hauria de contractar els seus serveis per al manteniment dels equips informàtics. Tanmateix, el conseller d’SDP veu “nombroses incongruències” en l’adjudicació que es va fer pública la setmana passada, per part del consell d’administració de la CASS i amb caràcter d’urgència, del treball de manteniment del maquinari i programari d’IBM a l’empresa Andorsoft, després de concórrer a concurs públic les dues empreses de manteniment de maquinària informàtica.

Així, Naudi ha preguntat per "la seva hipotètica condició de l'empresa Spai com a 'partenaire exclusif' a Andorra d'IBM TSS i per als manteniments dels equips IBM". En l'escrit presentat al Consell General, el conseller cita el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va afirmar que "si el Govern fa un concurs i adjudica els treballs a una altra empresa, aquesta hauria de contractar Spai per fer la feina, ja que és el 'partner' oficial". Naudi ha preguntat al Govern si rectificarà davant "un procediment que no segueix la legalitat o si segueix mantenint que Spai és el distribuïdor exclusiu d'IBM TSS a Andorra".

Les preguntes de Naudi se sumen a les del conseller general de L'A Ferran Costa sobre el mateix tema fa una setmana. El conseller liberal veu una "contradicció total i absoluta" pel fet que la CASS fes l'adjudicació a una altra empresa que no fos Spai, quan el Govern al mes de març va adjudicar-li els treballs de manteniment del sistema informàtic de l'administració perquè, com va dir aleshores la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Eva Descàrrega, "així ho exigia IBM".

La Fiscalia no va veure indicis de corrupció

L'adjudicació directa dels serveis de manteniment del programari informàtic del Govern a l'empresa Spai va arribar a mans de la Fiscalia, que el 19 de juny va arxivar la investigació. La demanda la van presentar els sindicats de l'administració, on denunciaven com el Govern havia adjudicat les feines de manteniment presumptament de manera directa i sense concurs públic a l'empresa Spai, vinculada familiarment al cap de Govern.

Per la seva part, el Govern va justificar les adjudicacions perquè l’empresa és l’única que pot subministrar el programari i el maquinari d’IBM, la marca que utilitza el departament informàtic de l’administració. La Fiscalia ha considerat que no es desprenen elements constitutius d’infracció penal, ni per corrupció ni per tràfic d’influències.

stats