Política 29/03/2018

Sarkozy serà jutjat per corrupció i tràfic d'influències

L'expresident i excopríncep francès seurà al banc dels acusats pel cas de les escoltes telefòniques, segons Le Monde

Ara Andorra
2 min
Sarkozy en una imatge d'arxiu. / EFE

Andorra la VellaL'expresident francès i excopríncep d’Andorra, Nicolas Sarkozy, serà jutjat pel Tribunal Correccional per corrupció i tràfic d'influències, segons informa el diari Le Monde. Juntament amb Sarkozy, també s'asseuran a la banqueta dels acusats el seu advocat, Thierry Herzog, i l'antic magistrat Gilbert Azibert. La investigació de l'anomenat 'cas de les escoltes' es va donar per acabada el 2016, però diversos recursos han allargat el procés i la decisió dels jutges d'instrucció s'ha firmat aquest dijous. Els magistrats havien punxat el telèfon de Sarkozy davant les sospites que podria haver rebut finançament del règim libi de Moammar al-Gaddafi durant la campanya que el va portar a l'Elisi el 2007. Precisament, la setmana passada, la justícia francesa va imputar Sarkozy per aquest cas.

En aquestes escoltes telefòniques els magistrats van descobrir converses entre l'expresident i el seu advocat de les que es deduïa que tractaven d'obtenir, mitjançant el jutge Azibert, informació secreta d'un altre sumari que investigava si Liliane Bettencourt, hereva de l'imperi cosmètic L'Oréal, va finançar il·legalment la seva campanya de 2012.

Algunes d'aquestes converses van ser publicades a la premsa i deixaven entreveure que Sarkozy estava disposat a ajudar el jutge Azibert a obtenir un lloc a Mònaco a canvi que aquest influís en la decisió del Tribunal Suprem sobre el cas Bettencourt. El març de 2016, el Suprem va validar de forma definitiva la quasi totalitat de les escoltes a l'expresident sobre les que se sustenta la seva inculpació, el que va deixar oberta la via per al judici anunciat aquest dijous.

Sarkozy té pendent, a més, un altre judici pel presumpte finançament irregular de la seva campanya a les presidencials de 2012. Es tracta de l'anomenat 'cas Bygmalion', una suposada trama de falsificació de factures per ocultar despeses electorals i burlar així els límits legals, amb la qual, segons l'acusació, va gastar almenys 42,8 milions d'euros davant els 22,5 milions autoritzats.

stats