Política 25/02/2015

Sergi Martí destaca que Toni Martí tot i dedicar moltes hores a la política "sempre té temps per exercir de pare"

El fill de Toni Martí constata en una entrevista a l'ARA Andorra que "a casa sempre s'ha tingut un interès especial per la política, des del meu padrí fins al meu pare"

G.ll.t.
4 min

Andorra la VellaSergi Martí, el fill gran de Toni Martí, defineix el seu pare com una persona "treballadora, accessible i empàtica". També remarca que la política és "una de les passions més grans que té" i que la seva capacitat de treball pot arribar a ser "malaltissa".

Què li va semblar que Toni Martí optés a la reelecció a cap de Govern?

Sempre m'ha intentat transmetre el valor que, quan es comença una cosa, s'acaba. Que optés a la reelecció confirma la idea que ens ha intentat inculcar. És cert que en alguns moments va tenir alguns dubtes pel desgast de la legislatura però ell entenia que el seu deure amb el partit i amb el país era legitimar i finalitzar el projecte.

Sempre ha tingut aquest interès per la política?

Sense cap mena de dubte, a casa sempre s'ha tingut un interès especial per la política, des del meu padrí fins al meu pare. La política ha sigut i és un àmbit que ha estat sempre present dins del panorama familiar. El meu pare ha tingut aquesta il·lusió de ser partícip del desenvolupament del país, i la millor manera era i és involucrar-s’hi activament.

Quina part de la seva ideologia política es veu reflectida en els seus hàbits o la seva manera de ser?

Més enllà de la ideologia, és la seva filosofia de treball, la seva accessibilitat i empatia amb la gent. La il·lusió amb què s'aixeca cada dia per treballar, independentment de la quantitat d'hores invertides el dia abans. És un tarannà de dedicació i compromís per intentar fer les coses bé.

Com definiria Toni Martí?

És un home senzill, molt honest. També s'ha de dir que és patidor i molt sentimental, tot i que a vegades pot no semblar-ho. És una persona conciliadora amb capacitat de diàleg i d'escolta.

Quins punts forts té com a candidat?

Primerament, l’honestedat i la transparència, qualitats imprescindibles per la bonança d'un Estat. Després, la disponibilitat per rebre i escoltar els neguits de la gent. I això ho ha demostrat, penso, aquests quatre anys en què qualsevol persona que ha volgut parlar amb ell ha tingut la porta oberta. La capacitat de treball, que pot arribar a ser gairebé malaltissa, i la passió que hi inverteix van unides per fer avançar Andorra.

Parlen de política a casa? Discuteixen sobre alguns temes?

És un dels temes que sempre surten quan estem reunits amb família. Tothom dóna el seu punt de vista i hi ha una confrontació d’idees que sempre és divertida, enriquidora i constructiva.

En quins punts discrepen?

Tenim algunes divergències i petits matisos però en línies generals estic totalment d'acord en com enfoca la política dintre del marc andorrà.

A casa l'ajuden amb l'activitat política?

Com ja he dit abans, intentem donar el nostre parer. Ell ho té en compte i sempre va bé una pluralitat d’opinió, ja que enfoques diferents punts de vista. Però no només a casa, qualsevol ciutadà li pot exposar els seus dubtes o la seva opinió i valorar els pros i els contres.

Què creu que significa la política per a Toni Martí?

És un dels epicentres de la seva vida i ha fet molts sacrificis tant en l’àmbit personal com en el laboral, ja que per a ell es una vocació, una de les passions més grans que té i un dels pilars de la seva vida. Es desviu per la política i té una cultura de l'esforç admirable.

Com compagina la vida familiar amb la política?

És una mica complicat perquè està absent bastant sovint. Però a casa som conscients que no és una feina com una altre amb un horari preestablert, i hi inverteix moltes hores. Tot i així, sempre té temps per exercir la funció de pare.

Quina creu que és la seva principal motivació per presentar-se com a candidat a la reelecció a cap de Govern?

Durant la legislatura s'han fet certes reformes que jo entenc que no són electoralistes, sinó necessàries per la sostenibilitat econòmica, pel benestar dels ciutadans i l'obertura a Europa per oferir les possibilitats que ens mereixem els joves. Per tant, això només té sentit si el que s'ha començat durant aquests quatre anys es finalitza amb les millors condicions. Suposo que ell entén que és un projecte continuista i que només té cabuda si el tiren endavant.

Quin resultat preveu en aquestes eleccions?

És molt difícil preveure uns resultats i més amb la diversitat de partits que s’hi presenten. Ni jo ni ningú tenim una bola màgica per saber-ho, seria molt agosarat fer càbales i extreure un pronòstic. Desitjo que hi hagi una alta participació i que sigui una festa democràtica per al país. Personalment confio en Demòcrates per Andorra i que els ciutadans legitimin una victòria a les urnes.

Creu que quan s'arriba a ser cap de Govern la intimitat de la persona es veu molt afectada?

Andorra és un petit país i tenim la sort de trobar-nos els dirigents de l'Estat pel carrer. És un rol que han d'assumir, aquesta política de proximitat que té molts punts a favor. No es pateix una pressió mediàtica com poden patir governants d'altres Estats amb una dimensió demogràfica més elevada. Per tant, la intimitat es veu una mica afectada però res comparable amb altres països.

Es posa nerviós abans dels actes públics?

Gens, el seu bagatge polític potser n'és una de les causes, i entén que per ser candidat a cap de Govern els actes públics són primordials per connectar i fer passar el missatge a la ciutadania.

Té alguna mania a l'hora de preparar les seves intervencions?

Sincerament, mai li he vist res rellevant.

stats