Política 18/05/2018

El Sitca es manté en alerta davant l'anunci de reglar la carrera professional

La presidenta recorda que el mal funcionament del GAdA ha deixat “una taca que encara ara tenim present”

M. M.
2 min
Edifici del comú d'Andorra la Vella. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Sindicat de Treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca) és mantindrà “atent, en alerta i a sobre” de l'estudi que la corporació de la capital tirarà endavant a partir del mes que ve per reglamentar la carrera professional dels treballadors comunals. “Per repetir una avaluació de l'acompliment (GAdA) versió dos, millor quedar-nos com estem”. Així ho ha assenyalat la presidenta de l'entitat, Emi Matarrodona, que ha criticat les presses per realitzar l'estudi just quan el mandat està a punt de finalitzar, “sembla fet a corre-cuita”. “Si la idea era impulsar-lo des de bon principi, per què no s'ha fet abans?”, es pregunta, amb un rerefons electoral que sembla innegable.

Malgrat que el sindicat s'esperarà a tenir l'informe sobre la taula abans de posicionar-se, avisen que de cap de les maneres volen repetir els errors del passat, quan “hi havia diferències” discriminatòries “sense cap raó” entre els treballadors per atorgar aquestes millores salarials en funció de compliments d'objectius. El mal funcionament del GAdA, defensa Matarrodona, ha deixat “una taca que encara ara tenim present” i recorda que “ells marxen [polítics], però nosaltres ens quedem”. És per això que volen estar molt pendents de l'evolució i, sobretot, del resultat final de l'informe que hauria de determinar una llista dels llocs de treball dels funcionaris comunals, dissenyar un nou organigrama, fer una nova escala salarial i reglamentar la carrera professional dins de la corporació comunal, així com també els complements salarials assolibles.

La presidenta del Sitca es mostra molt favorable a que el possible increment econòmic del salari, en funció d'objectius o tasques realitzades, sigui no consolidat, com va apuntar la cònsol major, Conxita Marsol. “Si no es van creant uns sous que són inassumibles”, defensa.

Punts de vista molt dispars sobre el CRA

Tot i els arguments que aquest dijous passat la cònsol va esgrimir per defensar els vuit Complements de Responsabilitat Addicional (CRA) atorgats aquest mes de maig, el sindicat continua rebutjant aquests procediments d'increments salarials. Ja siguin persones que estan desenvolupant funcions superiors a les que pertoca al seu lloc de treball o bé perquè assumeixen tasques d’un altre empleat, “la millor opció i més transparent és fer un edicte perquè tothom hi pot concórrer i no s'atorga a dit”. En referència al fet que aquest nous complements estan lligats a la possible nova aplicació de l'estudi o com a màxim al final del mandat, Matarrodona ha posat en suspens les paraules de la cònsol. “Si ens ho creiem, però ningú pot saber si aniran més enllà del mandat actual”. Per tot plegat ha conclòs que “el CRA crea malestar dins del comú”.

Marsol ja va defensar aquest dijous que no s'han fet edictes perquè la corporació no necessita més treballadors i que fer-los només serviria per “desvestir un sant per vestir-ne un altre”. La presidenta sindical argumenta que, si hi ha una plaça que està buida i ha de realitzar la tasca un altre treballador, tard o d'hora s'haurà de contractar més personal, “per què esperar?”, es qüestiona.

stats