Política 21/02/2019

Suñé, segona de DA a la llista nacional

Ferré i Naudi podrien formar tàndem a la marca blanca de Ciutadans Compromesos

Joan Ramon Baiges / M. Margalef
3 min
El secretari de comunicació de DA, Marc Ballestà; la secretària d'organització, Roser Suñé, i el president de la secció jove, Jordi Ribes, durant la roda de premsa. / M. T.

Andorra la VellaAquest serà un cap de setmana frenètic per als partits polítics perquè han d'acabar d'omplir els requadres en blanc pendents dels noms que vagin com a candidats a les eleccions generals del proper 7 d'abril. La data límit per a la presentació de candidatures, serà el proper dimarts a les 12 hores. Les llistes territorials s'hauran de presentar al comú corresponent i les llistes nacionals a l'edifici administratiu del Govern, i per tant queden encara molts interrogants per resoldre.

Mentre els caps de llista estan definits fa temps i queden pendents la resta de noms, finalment seran vuit les opcions que podran triar els electors, una xifra inusual encara que hi ha enormes expectatives entre les diferents candidatures: des d'aconseguir la majoria absoluta fins a obtenir una mínima representació parlamentària.

Malgrat aquestes presses habituals de darrera hora hi ha molts llocs ja definits, tot i que són susceptibles de canvis. Segons han confirmat fonts de DA, Roser Suñé és finalment la dona que ocuparà el segon lloc de la llista que lidera el ministre en funcions Xavier Espot. Suñé va ser ministra d'Educació a la legislatura 2011-2015, la primera de DA i des del 2017 ocupa el càrrec de secretària d'organització dels demòcrates. La que sembla que ha descartat ja l'oferta d'anar a la llista demòcrata és Sílvia Riva, que l'hauria declinat per motius laborals.

A Liberals d'Andorra pren força, per a la llista nacional, el nom de l'advocada Eva López, que de fet era la persona que des de la formació política s'havia designat per a la junta electoral. La lletrada seria una de les cares noves de la llista encapçalada per Jordi Gallardo.

Les novetats van transcendint amb comptagotes. La Massana continua enredada en la dicotomia entre terceravia i DA a les files de Ciutadans Compromesos, que presentarà una llista pròpia a la territorial, sense comprometre's amb una marca en l'àmbit nacional. Tot i que la llista està verda, els noms a la travessa són els del cònsol menor Raül Ferré (proper a DA) i Carles Naudi (terceravia), però es manté oberta la possibilitat que els dos partits facin llista pròpia, a més de PS-Liberals. De fet, des de Liberals s'està a l’espera de veure quina pot ser la proposta de Ciutadans Compromesos per prendre la decisió sobre si fan llista pròpia o no. D’aquesta manera, en el comitè parroquial que van celebrar dimecres al vespre i en el qual, segons les fonts consultades, hi va haver una participació per sobre del que és habitual (una vintena de persones), es va prendre la decisió d’una mena de “compàs d’espera” per saber exactament què és el que posa sobre la taula CC, motiu pel qual encara s'han de reunir.

A Escaldes-Engordany l'escenari està més definit. La irrupció d'Alfons Clavera amb Units pel Progrés d'Andorra ha sorprès tothom i, segons algunes fonts, l'advocat i exliberal estaria treballant per intentar armar una llista parroquial a la parròquia.

En canvi, Podem Andorra s'ha marcat un objectiu més modest. No està assegurada la seva presència, tot i que Joan Seguí (cap de llista) ha explicat aquest dijous que no tenen cap problema amb els avals i la paperassa administrativa i que el 10% de probabilitats que no estiguin a la contesa electoral depèn del debat que hi ha dins de la formació sobre si val la pena fer llista nacional o és millor donar suport a una altra candidatura.

Mentrestant, a Sant Julià tot es va aclarint. El cònsol i SDP treballen en una llista d'independents però difícilment podran comptar amb el suport de DA, que ja té decidit que Carles Álvarez i Vicky Grau defensin les sigles del partit a la parròquia. El PS té a la llista Gerard Alís (a qui ha costat convèncer) i la terceravia als confirmats Josep Majoral i Carine Montaner.

A Ordino DA té la llista tancada amb Joan Martínez Benazet i Sandra Codina, mentre que el grup d'independent ha assegurat aquest dijous que no té cap nom tancat però han donat com a segura la seva participació per "anar en contra de DA".

stats