Política 04/06/2018

Suport de Pedro Sánchez en l'acord d'associació i en la Cimera Iberoamericana

Toni Martí ha desitjat molts encerts al nou president, ja que "si Espanya va bé, de retruc també li va bé a Andorra"

Ana
3 min
Toni Martí i Pedro Sánchez conversen amb la presidenta del Congrés Ana Pastor. / EFE/Mariscal

MadridLa celebració dels 25 anys de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya s'ha convertit en el primer acte públic del nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va prendre possessió del càrrec dissabte passat. Pedro Sánchez ha recordat que Espanya va donar suport a l'aprovació de la Constitució andorrana el 1993 i que des de llavors els vincles entre els dos països s'han anat estrenyent, amb l'aprovació de gairebé 40 convenis, començant pel tractat de bon veïnatge, d'amistat i de cooperació de l'any 1993.

Sánchez ha destacat que els llaços també són molt estrets en l'àmbit econòmic, tenint en compte que el comerç espanyol representa el 64% de les importacions i més de la meitat de les exportacions d'Andorra, suposa un 40% del total de la inversió estrangera, que la meitat dels 8 milions de visitants que rep Andorra són d'Espanya i que el 27% de la població és de nacionalitat espanyola. El cap de Govern, Toni Martí, també ha remarcat fites assolides durant els 25 anys de relacions diplomàtiques com la signatura de l'acord d'intercanvi d'informació fiscal del 2010 o l'acord per evitar la doble imposició del 2015.

Per tot plegat, Sánchez ha assegurat que el nou govern d'Espanya donarà suport inequívocament al procés que està seguint Andorra per assolir un acord d'associació amb la Unió Europea, i s'ha mostrat convençut que aquest acostament contribuirà a la creació de llocs de treball i oportunitats a Andorra i també a Espanya. De fet, Sánchez ha defensat el projecte d'integració europea com a espai de progrés i benestar compartits, per reduir desigualtats i precarietat.

Suport per a l'organització de la Cimera Iberoamericana

El president espanyol també ha confirmat el suport d'Espanya en l'organització de la Cimera Iberoamericana que Andorra acollirà l'any 2020, que marcarà "una fita en les relacions entre Andorra i la resta de nacions iberoamericanes". A més, ha valorat positivament que aquest any entri en ple funcionament a Andorra l'acord d'intercanvi automàtic d'informació fiscal, ja que "suposarà un valuós instrument per lluitar contra el frau fiscal". Finalment, ha assegurat que aquests acords s'emmarquen en el procés d'Andorra cap a l'homologació fiscal, transparència i l'obertura econòmica, al qual Sánchez també ha garantit que Espanya "acompanyarà i hi donarà suport".

El nou president ha aprofitat la seva intervenció per garantir que el seu executiu anteposarà sempre el consens a la crispació en tots els àmbits de la política espanyola i de la política internacional, i ha destacat que "escoltar, dialogar i consensuar han de ser els tres pilars sobre els quals es basi la política del segle XXI".

Pròximes reunions bilaterals

Abans de l'acte institucional, en el qual han assistit nombrosos exministres d'Afers Exteriors del govern espanyol com Miguel Ángel Moratinos, Josep Piqué, Trinidad Jiménez, Carlos Westendorp o el ministre en funcions, Alfonso Dastis, Martí i Sánchez han mantingut una breu trobada en la qual el cap de Govern ha demanat al president espanyol mantenir properament una trobada bilateral per tractar les qüestions que hi ha sobre la taula, i perquè facin els mateix els futurs ministres espanyols amb els seus homòlegs andorrans per reprendre temes pendents com és la instal·lació d'un sistema GPS a l'aeroport d'Andorra-la Seu.

Martí ha volgut agrair la presència de Pedro Sánchez tenint en compte l'atapeïda agenda que té durant els seus primers dies en el càrrec i li ha desitjat molts encerts, "perquè si Espanya va bé, Andorra de retruc també va bé". El cap de Govern també s'ha congratulat de la clara predisposició d'ajuda que ha mostrat el president tant per a l'acord d'associació com per a la candidatura per acollir la Cimera Iberoamericana, que si res es torça quedarà confirmada al novembre a Antigua Guatemala.

Pel que fa a la voluntat de diàleg expressada per Pedro Sánchez durant l'acte a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre, Martí ha manifestat que "és una frase que diu molt a favor de qualsevol polític, i tots ho hem de fer". Després de fer-se públic que el nou ministre d'Exteriors serà Josep Borrell, el cap de Govern ha assegurat que es coneixen i que ha estat al seu despatx, ja que no viu gaire lluny d'Andorra.

Ana Pastor, Toni Martí, Pedro Sánchez, Mònica Bonell i Alfonso Dastís. / EFE/Mariscal
stats