Política 19/01/2018

El TC admet a tràmit els recursos contra les lleis de transferències i competències

El tribunal té ara dos mesos per pronunciar-se a l'apel·lació que van fer els consellers del PS, Víctor Naudi d'SDP i els liberals Ferran Costa i Jordi Gallardo

C.g.
2 min
Reunió d'aquest dilluns entre els grups parlamentaris, el Govern i els comuns / M.T. (ANA)

Andorra la VellaEl Tribunal Constitucional ha acceptat a tràmit aquesta setmana els recursos contra la llei de transferències i la llei de competències. Els recursos van ser presentats el desembre passat pels consellers del Partit Socialdemòcrata Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís; el representant de Socialdemocràcia i Progrés Víctor Naudi; i els consellers liberals Jordi Gallardo i Ferran Costa. Ara el tribunal té un màxim de dos mesos per pronunciar-se al respecte. És a dir, ho haurà de fer abans de mitjans del mes de març.

Les dues lleis es van aprovar el 20 d'octubre passat, amb el vot favorable dels llavors consellers liberals Josep Pintat i Joan Carles Camp, i la consellera independent Sílvia Bonet. Però ja durant les votacions va quedar clar que els textos acabarien al Constitucional. Així ho van informar els socialdemòcrates i Naudi, que van necessitar la signatura de dos consellers liberals per poder tirar endavant el procediment.

El recurs s'ha fet sobretot a partir de l'informe del catedràtic emèrit en dret constitucional Miguel Ángel Aparicio, que planteja que hi ha diversos punts legals que xoquen amb la Carta Magna. Pel que fa a la Llei qualificada de delimitació de competències, aquests punts tindrien relació amb la cessió obligatòria que han de fer els comuns al Govern per a infraestructures d'interès general. I pel que fa a la Llei de transferències, la inconstitucionalitat estaria relacionada amb el repartiment dels diners que el Govern ha de donar a les corporacions comunals. Es farà a través d'uns criteris que afavoreixen més unes parròquies que les altres, trencant el principi d'igualtat. Així mateix, es qüestiona la partida que es calcula en base a l'extensió del territori, població i altres indicadors.

stats