Tensió amb l'Elisi per les credencials de l'ambaixador espanyol

Andorra va descartar la data proposada per París perquè coincidia amb un viatge d'Ubach a La Antigua Guatemala

No es pot dir que Àngel Ros és un ambaixador a mitges perquè jurídicament representa l'Estat espanyol amb totes les seves competències, tot i que està pendent de presentar les cartes credencials al  copríncep  francès Emmanuel  Macron .

Aquí arrenca un capítol que no es pot qualificar  de conflicte  diplomàtic  però  sí de profund malestar de l'Elisi amb el Govern andorrà. L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, va rebre a finals d'agost l'ambaixador espanyol ,  que li va presentar les seves cartes credencials en un acte al Palau Episcopal a la Seu d'Urgell.

La mateixa cerimònia s'ha de repetir al Palau de l'Elisi amb l'altre cap d'Estat, però l'agenda de  Macron  és molt més complicada que la de Vives. Fonts properes a l'Elisi han explicat que tractant-se de l'ambaixador d'Espanya i l'únic que és resident a Andorra (juntament amb la francesa) es va fer un esforç per trobar una data per a l'entrega de les cartes credencials al copríncep gal i es va posar sobre el calendari el divendres 16 de novembre passat.

Casualment, però, la ministra d' Exteriors , Maria  Ubach , tenia programada en la mateixa data un viatge a  La Antigua  Guatemala en marc de la 26a Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern. Juntament amb el cap de Govern, Toni Martí, van fer diverses reunions amb els representants de diferents països de la conferència iberoamericana.

Aquest va ser el motiu pel qual Andorra va descartar la data per a l'acte a París, fet que no s'ho han pres  gens bé a París. És més, tenint en compte que l'agenda de  Macron  és molt difícil de quadrar –al novembre encara no havia començat el  conflicte  dels 'armilles grogues'– des de l'Elisi es va proposar mantenir l'acte de credencials i que anés un altre ministre en comptes de la titular d'Exteriors, proposta que v a  ser desestimada pel Govern d'Andorra i que ha provocat un gran malestar a París.

Segons les mateixes fonts, el grau de tensió va ser elevat i fins i  tot la Mitra  es va posicionar amb l'executiu i va mostrar el seu malestar per la discussió oberta en aquells moments.

A dia d'avui  Ros no té data per viatjar a París.  Fins al  març segur que no.  Macron , com passa també a Espanya amb el rei, ho fa un o dos cops a l'any en una entrega de credencials amb diversos diplomàtics.  Ros, però, no és un ambaixador a 'mitges' sinó amb totes les seves funcions i amb la particularitat que no ha estat encara rebut per  Macron .