Política 25/04/2019

Terceravia i Ciutadans Compromesos s'acosten a Demòcrates

El pacte entre tots tres, amb disset consellers, asseguraria la governabilitat

B. N.
2 min
Roser Suñé i Xavier Espot (DA) i Carles Naudi i Raül Ferré (CC) durant la reunió d'aquest dijous. / DEMÒCRATES

Andorra la VellaTerceravia i Ciutadans Compromesos (CC) són més partidaris d'un pacte amb Demòcrates (DA) que no pas amb el PS i Liberals. La unió de les tres forces sumaria disset consellers i asseguraria la governabilitat. Aquest és el resultat de la primera setmana d'unes negociacions que s'acceleraran la setmana vinent tenint en compte que el 2 de maig s'han de constituir el Consell General i la Sindicatura.

L'aproximació entre terceravia i CC no és sorprenent ja que a l'anterior legislatura els seus components formaven part del mateix grup parlamentari. Tampoc ho és la de CC amb Demòcrates en virtut de l'acord al qual es va arribar abans de les eleccions i que contemplava la cessió d'un conseller demòcrata a la formació massanenca perquè formés un grup parlamentari propi amb Carles Naudi de president. L'acord es va tancar amb la convicció que CC amb els seus dos consellers seria clau perquè Demòcrates pogués governar.

Els onze consellers de DA, però, han deixat els de CC sense la rellevància esperada. Malgrat això, els massanencs faran valdre l'acord, com ha quedat de manifest amb les reunions mantingudes i amb la que tindrà lloc dilluns a la nit entre els integrants del partit de la Massana. Mentre, terceravia està pendent de llimar els recels que desperta el pacte entre un sector d'Unió Laurediana (UL), la nodrissa del partit.

En aquest escenari i a l'espera de les properes reunions, és més factible un lloc clau per terceravia a la Sindicatura, tot i que Espot diu que Pintat ho descarta, que un ministeri de Sanitat per Carine Montaner tota vegada que aquesta cartera està destinada, en principi, per a l'ordinenc Joan Martínez Benazet. Amb tot, encara hi ha punts de divergència entre terceravia i DA com ara la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE).

Aquest dijous, terceravia també s'ha reunit amb el Partit Socialdemòcrata per explorar la possibilitat d'un pacte a tres bandes amb Liberals.

stats