Política 24/04/2019

Terceravia surt a l'escena dels pactes en clau comunal

Pintat podria posar com a condició que Demòcrates no es presenti a la cita electoral de desembre a Sant Julià de Lòria

B. N.
2 min
Els representants de Demòcrates i de terceravia durant la reunió d'aquest dimecres. / DEMÒCRATES

Andorra la VellaDemòcrates i terceravia han mantingut aquest dimecres una primera presa de contacte per a un possible pacte de govern. La representació de Demòcrates ha estat formada per Xavier Espot i Roser Suñe mentre que per terceravia hi han assistit els seus quatre consellers electes: Josep Pintat, Joan Carles Camp, Josep Majoral i Carine Montaner. Tots dos partits han convingut a seguir treballant per a un possible full de ruta de cara a la propera legislatura.

La trobada ha arribat precedida d'un cert recel per per part d'un sector d'Unió Laurediana, el motor de terceravia, que té molt present el fet que després de donar suport a Demòcrates a les eleccions generals del 2011, aquesta formació va contribuir de manera decisiva al naixement de Laurèdia en Comú que es va imposar a les comunals del 2015 acabant amb l'hegemonia del partit de Josep Pintat.

Precisament, la propera convocatòria electoral del mes de desembre podria condicionar les negociacions entre terceravia i Demòcrates. En aquest escenari no es pot descartar que Josep Majoral deixi el Consell General per encapçalar la candidatura d'Unió Laurediana i terceravia a les comunals o que Pintat posi com a condició que Demòcrates no es presenti a la cita electoral a Sant Julià de Lòria. Ara, però, el més immediat és la constitució del Consell General i de la Sindicatura d'aquí una setmana (2 de maig) i amb els llocs de síndic i de subsíndic damunt la taula.

Després de la reunió amb Demòcrates, la propera cita de terceravia de cara a la governabilitat és amb el Partit Socialdemòcrata. Amb els primers seria a dues bandes però amb el PS hauria d'incloure els Liberals. En aquest sentit, cal recordar que els onze consellers de Demòcrates i els quatre de terceravia suposarien la majoria al Consell.

De moment, però, s'està en una fase embrionària en la qual no hi ha propostes concretes, ni exigències. Demòcrates va obrir el dia 16 la ronda de converses amb el PS i amb els Liberals per valorar l’escenari postelectoral i per parlar de les possibilitats de suport de cara a la investidura i la governabilitat. La ronda de negociacions, que s’ha organitzat amb totes les forces polítiques segons el seu ordre de representació al Consell General, es conclourà amb la trobada que Demòcrates mantindrà amb Ciutadans Compromesos.

stats