L'UCAT valora positivament la nova llei del tabac per "professionalitzar i dignificar el sector"

Calvo reconeix que els consumidors de marques de baix cost seran els grans perjudicats

La nova llei del tabac impulsada pel Govern i feta pública aquest dimecres a la roda de premsa posterior al consell de ministres busca "l'estabilitat del mercat", segons va dir el ministre portaveu, Eric Jover. Les reaccions no s'han fet esperar. Des de la Unió dels Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT) han expressat la seva satisfacció per les mesures preses pel Govern, però han deixat clar que "ha estat una decisió consensuada entre fabricants i importadors". Segons va informar el Govern, "s'ha fet un estudi de 1.700 referències". Aquest fet també ha estat valorat per Raül Calvo, president de l'UCAT, al dir que "les mesures sobretot s'han pres amb el tabac de baix cost que no podrà ser inferior a 24,95 euros i així podrem professionalitzar i dignificar el sector". Calvo ha comentat que "amb aquesta pujada, que és de cap a 5 euros per cartró, està clar que es guanya en homogeneïtzació del baix cost, però els perjudicats seran els consumidors d'aquest tipus de tabac".

El mateix president de l' UCAT ha afegit "la nostra preocupació és que no es puguin els costos, ja que des del pagès fins al comerciant final, tothom vol tenir la seva part de guany". La pujada de preu del tabac baix cost implicarà "una pèrdua de competitivitat", segons indica Calvo.

Tot i això, el president de l'UCAT també ha explicat que "des de l'associació ens congratulem de la mesura perquè ara el petit comerciant està en les mateixes condicions que les grans superfícies, pel que fa al preu del tabac de baix cost".

Un altre punt important de la llei és el diferencial que hi ha en els preus amb Espanya i França. La nova llei estipula que el diferencial màxim amb el país veí del sud "no podrà superar el 37,8%", segons l'entitat. Si, tal com es preveu, Espanya fa una puja del preu del tabac, Andorra es veurà obligada a fer-ho amb el mateix percentatge que hagi fet Espanya, per així mantenir el diferencial estipulat per la llei. Pel que fa al país veí del nord, és diferent. La política restrictiva amb el tabac del govern de Macron, fa que el diferencial de preus amb Andorra estigui a un percentatge proper al doble de l'espanyol. Per a Calvo, "amb aquesta llei serà inevitable que hi hagi puges a Andorra si Espanya fa una pujada, perquè el diferencial s'haurà de mantenir per llei".

Calvo ha finalitzat dient: "Donàvem una mala imatge de país que crec que ara podrem reconduir". Tot i això, l'acord d'associació amb Europa serà més restrictiu pel que fa al diferencial de preus.