Política 04/12/2017

Vila es marca com a objectiu "defensar els drets de les persones afeblides"

Defensa la seva "imparcialitat" i que vol donar "més visibilitat" a la institució

M. F.
2 min
Marc Vila conversa amb el seu predecessor, Josep Rodríguez i la secretària dels serveis del copríncep episcopal, Concepció Garcia. / M. F.

Andorra la VellaMarc Vila ha pres possessió aquest dilluns del seu càrrec com a raonador del ciutadà garantint la seva “imparcialitat”, i amb l’objectiu de “defensar els drets de les persones afeblides” i donar “més visibilitat” a la institució i incidint en les competències que té aquesta figura.

Vila ha remarcat que “li bull la sang” davant de les injustícies i que per tant “l’emociona” agafar la responsabilitat de ser raonador del ciutadà precisament per defensar les persones. En el seu discurs ha posat en relleu que “no s’arronsarà” davant el poder i que farà de “xivato” fent les recomanacions o les consideracions que cregui oportunes. A més, s’ha compromès a no escatimar temps i esforços per “defensar els febles” i a “escoltar tota queixa i canalitzar-la amb prestesa” i ha conclòs que assumeix aquests reptes en un moment en què certes coses que es donaven per assumides a Europa en matèria de drets humans ara trontollen i que a Andorra cal ampliar "la base dels drets socials". En les seves paraules també ha tingut un record per al seu pare.

Qüestionat sobre el fet que des de Socialdemocràcia i Progrés s’hagi posat en dubte la seva imparcialitat, ha destacat que ho lamenta i ha recordat que no és un “polític professional” i que ja fa “sis anys” que està allunyat de responsabilitats polítiques. Així, conclou que es veu “legitimat” per ser independent.

A l’últim, i pel que fa a l’ampliació de competències a què haurà de fer front, ha destacat que caldrà veure si això dona lloc a un increment substancial de les demandes i que si calen més recursos els demanarà.

El síndic general, Vicenç Mateu, ha destacat que Vila arriba a la institució del raonador del ciutadà en un moment en què Andorra té els reptes d’obertura i reforma sense “deixar cap ciutadà de banda” i ha volgut destacar la gran dedicació del predecessor de Vila, Josep Rodríguez. En declaracions posteriors als mitjans de comunicació, Mateu ha destacat “el prestigi i el reforçament” que ha “afegit” a la institució. També ha recordat que al principi no va tenir el suport de tothom però que en acabar la seva tasca s’ha coincidit en “valorar la seva feina”, ja que n’ha fet “molta”. Quant a les crítiques a Vila i si espera que passi el mateix que va passar amb Rodríguez, ha remarcat que el procés ha estat “atípic” ja que hi ha hagut molts candidats i ha destacat que pensa que Vila “ho farà molt bé”.

stats