Política 20/06/2017

Els socis majoritaris de Saetde duran la declaració de la plataforma a la Batllia

Viladomat destaca que no farà marxa enrere en la seva decisió de dissoldre Nevasa

M. F.
4 min
El soci majoritari de Saetde, Joan Viladomat, durant la roda de premsa. / M. F.

Andorra la Vella"Es tracta d'un projecte molt il·legal", d'una "requalificació urbanística". D'aquesta manera ha definit el soci majoritari de Saetde, Joan Viladomat, la declaració d'interès nacional de la plataforma esquiables a Soldeu, afegint que a finals d'aquest mes presentaran una demanda a la Batllia perquè la suspengui. També s'ha mostrat convençut que no hi ha marxa enrere i que la dissolució de Nevasa és irrevocable.

Viladomat ha detallat els diferents punts que han fet que la decisió de dissoldre la societat s'hagi materialitzat i ha remarcat que ara el que cal és que ambdues parts siguin prou "hàbils" perquè no hi hagi perjudicis per als esquiadors ni per als treballadors.

Pel que fa als diferents aspectes que Viladomat ha denunciat hi ha que el projecte per declarar com a interès nacional la plataforma "no es pot agafar per enlloc", ja que és "il·legal" perquè aquests projectes han de ser redactats pel Govern i, a més, no entra dins els supòsits per a aquesta declaració. Viladomat també ha lamentat que s'hagi mantingut –encara que ara "ja es digui sense por" que no és així– que la Federació Internacional d'Esquí (FIS) havia demanat aquesta construcció per poder atorgar la Copa del Món del 2019. A més, ha destacat que des del Govern no només s'ha fet aquesta declaració, que ha estat el que "ha fet vessar el got", sinó que els greuges comparatius venen de lluny, segons ha remarcat.

Així, ha recordat que la pista de l'Avet va rebre un milió d'euros i la de l'Àliga un altre, i que es preveuen dos milions més per al 2019. Viladomat ha dit que havia demanat que aquestes quantitats servissin "no només per a infraestructures fixes", sinó per a mòbils que poguessin ser utilitzades a la resta del domini. També ha lamentat que "utilitzant la marca Grandvalira" s'hagin "maquillat dades" com que les finals del 2019 suposarien una audiència potencial de 700 milions d'espectadors per televisió, segons una nota de premsa emesa des de Grandvalira el 29 de març, coincidint amb la publicació al BOPA de la declaració per part del Govern. Viladomat ha lamentat que es donessin aquestes dades, tot i que Conrad Blanch "ja estava avisat" que calia molta prudència, ja que ha destacat que la prova d'esquí que té més teleespectadors no arriba ni als 10 milions. Tot això, ha conclòs, ha estat un cúmul de coses que ha fet que hagi pres aquesta decisió.

Tot i que s'ha reunit amb el cap de Govern i amb els diferents grups parlamentaris, Viladomat ha destacat que "no és un tema de mediadors" i que ells ja han decidit quin camí prendre, tot i que "no serà fàcil". Considera que el que potser ha faltat a la companyia, més enllà d'aquesta pèrdua de confiança mútua, ha estat que no s'hagi acabat fent la fusió.

Quant al futur de la marca, ha manifestat que les dues societats hauran de treure'n profit sense "fer-se mal" i tampoc perjudicant el client que ha estat, ha dit, "el centre i quan ho ha estat una altra cosa, ens hem fet un embolic". Podria ser que algú adquirís la marca Grandvalira o bé que es pogués revifar el projecte d'aquí a uns anys. Pel que fa al futur dels treballadors, ha dit que caldrà que es decideixi si han d'anar a treballar a una companyia o l'altra, sense que hi hagi perjudicis. I sobre la unió física de les estacions, ha dit que de cara al client és bo i que segurament haurà de pagar més.

Pel que fa a les reunions amb els consellers generals, ha manifestat que sembla que ha quedat "clar" que la FIS no va demanar aquesta construcció per atorgar la Copa del Món del 2019 i que tots li han manifestat la preocupació per aquesta situació. Ha remarcat que la gent creu que s'han tirat "un tret al peu", però que això no és així perquè "les famílies Viladomat i Albareda" són els que "més recursos tenen posats en el món de l'esquí". Ara seran "més petits però més eficients" i ha recordat que van estar "50 anys sols" i que ara el que volen és "una competència sana amb Ensisa".

No ha volgut donar massa detalls sobre si aquesta dissolució podria revifar el projecte d'expansió cap a Porta, tot i que ha dit que no li fa "cap il·lusió" perquè seria complex i, quant a l'acord d'intencions amb el comú d'Encamp, ha destacat que cal anar "tancant temes" i que el nou període que s'enceta potser facilita "les coses".

Cal recordar que Viladomat volia comparèixer al davant de la comissió legislativa d'Economia abans de finals de mes però que al final aquesta compareixença s'ha posposat fins al 14 de setembre. Per això, ha mantingut un seguit de trobades amb els grups parlamentaris. En aquest sentit, precisament aquest dijous hi haurà al Consell General la votació de la moció instant al Govern a revocar la declaració com a projecte d'interès nacional de la construcció d'una plataforma esquiable al peu de la pista de l'Avet de Soldeu-el Tarter, presentada pels consellers del PS. Els diferents grups no han volgut avançar quin serà el seu posicionament sobre aquesta votació.

stats