Política 23/05/2018

Anar al metge generalista costarà 39 cèntims més per al pacient

En el cas d’un especialista l'increment serà de 47 cèntims i de 45 si es tracta d’un psiquiatra

Ana
2 min
El ministre de Salut, Carles Álvarez, mostra les noves tarifes. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaAnar al metge costarà, a partir d’ara, entre 39 i 47 cèntims més al pacient arran de l’aprovació per part del Govern del decret de modificació de les tarifes d’actes mèdics. D’aquesta manera, anar al metge generalista costarà a partir d’ara 23,60 euros, la qual cosa suposarà per al pacient un cost de 5,90 euros, és a dir, 39 cèntims més que fins ara; anar a l’especialista costarà 29 euros, 7,25 dels quals a càrrec del pacient que pagarà 47 cèntims més que fins ara i, a l’últim, el psiquiatra costarà 36 euros, 9 dels quals a càrrec de l’usuari, la qual cosa suposa 45 cèntims més que fins ara.

Tal com han recordat el ministre portaveu i el titular de Salut, Jordi Cinca i Carles Álvarez, aquestes tarifes mèdiques es van rebaixar el 2012 arran de la crisi econòmica i ara la voluntat és que tornin a les quanties anteriors, és a dir, que siguin similars a les que hi havia vigents el 2011. D’aquesta manera es vol “recuperar” aquelles tarifes i “revertir” en certa manera la situació després que amb la crisi es va demanar “un esforç” als professionals mèdics per rebaixar els preus de les visites. A més a més, i tal com ha concretat Marfany, arran de la reforma sanitària hi haurà un seguit de requeriments que els metges hauran de complir i que amb aquestes tarifes se’ls vol, en certa manera, compensar, com ara la implantació de la història clínica compartida o les formacions continuades que hauran de seguir arran del decret d’acreditació que els metges han signat amb la CASS i que comporta que hauran de formar-se si no volen perdre l’acreditació.

Marfany ha destacat, a més, que en els darrers vuit anys les tarifes dels generalistes s’hauran incrementat un 1,72%; les dels especialistes, un 1,57% i les del psiquiatres no hauran experimentat cap creixement.

D’altra banda, i fent referència a la història clínica compartida, el titular de Salut ha explicat que s’està testant amb una “bona acollida” per part d’una dotzena de metges de primària i pediatres, i que ara com ara s’està analitzant els requeriments d’aquest col·lectiu. Álvarez ha reconegut que li agradaria que aquesta implementació pogués “anar més de pressa” però també ha recordat que aquests sistema està “molt pensat” per a la gestió hospitalària i que, per tant, cal adaptar-lo.

Pel que fa a altres qüestions pendents de la reforma sanitària, ha recordat que caldrà canviar certs articles de la Llei de la CASS per contemplar els canvis en el copagament de la via integrada i la que no. En aquest sentit, ha recordat que la persona que opti per la primera, és a dir, que tingui un metge referent que sigui qui la derivi a un especialista gaudirà del tercer pagador, la qual cosa vol dir que només haurà de fer front a la part proporcional del pacient. En canvi, aquell que no opti per aquesta via patirà una “desincentivació” en el percentatge de copagament de la visita mèdica. Aquest percentatge està “en vies d’estudi” i serà el consell qui l’haurà d’acabar de decidir, tal com ha remarcat Álvarez.

stats