Política 15/12/2019

Un ambient tranquil a Canillo en unes hores de màxima tensió

Els dos candidats coincideixen en haver fet "una bona campanya electoral"

Marc R. Fort
3 min
Votants a Canillo esperant per exercir el seu dret. / M. R. F.

CanilloUna jornada intensa a Canillo, on aquest diumenge, les portes del comú s'han obert per donar pas als 1.051 electors convocats a les urnes per tal de decidir quin serà el futur de la parròquia. Aquests comicis s'han vist marcats per un notable increment de la participació, que a les 9 del matí havia arribat a un 19,12% respecte del 16,61% de les eleccions comunals del 2015. Un escenari on tot i els nervis de cara a saber els resultats finals, s'hi respirava certa tranquil·litat per part dels candidats de les dues formacions. Albert Torres, cap de llista d'Objectiu Comú, i Francesc Camp, de Demòcrates + Independents, coincidien en un punt, i és que tos dos s'han mostrat segurs a l'hora d'assegurar haver dut a terme "una bona feina durant la campanya", afegint que ara la tasca recau sobre els canillencs, "ja que són ells els que han de fer el següent pas anant cap a les urnes".

El primer candidat que ha exercit el seu dret a vot ha estat Torres, que ha descrit el dia d'avui com la "festa de la democràcia". A banda, el candidat ha fet una crida a la gent perquè participi en aquesta festa, assegurant que aquests comicis són especials pel fet que "després de dues legislatures és la primera vegada que es presenta una segona opció política". Torres ha defensat la seva campanya explicant que ha transcorregut d'una manera tranquil·la i ha estat fonamentada amb seny. En el dia d'avui, Torres ha assegurat que si surt guanyador de les eleccions "Canillo notarà un canvi molt positiu en el dia a dia, doncs complirem fil per randa tot allò que surt reflectit en el nostre programa electoral".

El cap de llista d'Objectiu Comú, Albert Torres, arribar al comú per exercir el seu dret a vot. / M. R. F.

Tot seguit, les urnes han acollit la papereta de Camp, el qual s'ha mostrat satisfet per com s'estan duent a terme les jornades que marcaran l'endemà a Canillo. Pel candidat de Demòcrates + Independents, "les tasques que s'han fet fins ara al comú han estat excel·lents, una feina que seguirà en aquesta línia en cas de guanyar aquestes eleccions comunals". Tenir un rival a batre hauria de ser "una cosa normal", ha explicat el candidat demòcrata, afegint que "si l'oposició té alguna idea interessant no dubtaran a escoltar les seves propostes i tirar-les endavant si fos necessari per al bé de Canillo.

Francesc Camp, cap de llista de Demòcrates + Independents, posant el seu vot dins de l'urna. / M. R. F.

A les 16 hores ja s'havien comptabilitzat 639 vots, una xifra que representa més d'un 60% de participació, un percentatge a tenir en compte, ja que el 2015, a la mateixa hora tot just es superava el 50%. El moment de la jornada on l'afluència de gent ha estat menor s'ha produït a l'interval comprès entre les 13 i les 14 hores, on només hi han passat per taula 64 electors. Tot i això, cal tenir en compte que en el mateix interval l'any 2015 en vas passar 32. Un dels vots que cal destacar ha estat el de la Matilda, l'electora més gran de Canillo, que als seus 96 anys s'ha presentat al comú en companyia de la seva família per decidir entre les dues opcions que s'han presentat aquest 2019.

Matilda de 96 anys,  l'electora més gran de Canillo. / M. R. F.

Una altra cara coneguda que ha passat per les urnes ha estat Enric Casadevall, president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), que ha valorat molt positivament el fet que s'hagi acabat la tranquil·litat per la força dominant. Cal recordar que Casadevall es va presentar el 2007 a les eleccions comunals de Canillo com a cap de llista del PLA.

Precisament en aquest sentit, el president de CSJ s'ha mostrat convençut en què enguany hi haurà un duel molt interessant a la parròquia. Els resultats, així com el futur cònsol canillenc, es coneixeran a partir de les 19 hores, moment en què ja no es podran dipositar més paperetes a l'interior de les urnes. Només hi ha dos escenaris possibles a Canillo, per una banda la novetat, i per l'altre la continuïtat.

stats