Política 03/07/2019

Andorra ofereix la seva experiència per als Jocs Olímpics d'Hivern de Beijing

El 2018, 7.525 turistes xinesos van visitar Andorra, 691 més que els 6.834 que ho van fer el 2017

Ara Andorra
3 min
Un moment de la Trobada Empresarial entre la Xina i Andorra.  / ARA ANDORRA

Andorra la VellaL'experiència en la gestió d'instal·lacions per a esports de neu que posseeix Andorra pot ser de gran utilitat per a la Xina a l'hora de preparar els Jocs Olímpics d'Hivern de Beijing 2022, segons ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa del país pirinenc, Jordi Gallardo, en entrevista exclusiva amb el mitjà xinès 'Xinhua', .

"Podem aportar molt coneixement, molta experiència en el món de la neu a la Xina si ho creuen oportú. En l'àmbit de la gestió de pistes, som un dels països més innovadors i creiem que podem compartir el nostre bagatge per ajudar a que els Jocs de Beijing 2022 siguin un èxit", ha oferit Gallardo.

En el marc dels actes pel 25è aniversari de l'inici de les relacions diplomàtiques entre els dos països, el ministre andorrà va insistir la setmana passsada que la col·laboració mútua pot ser beneficiosa per al desenvolupament de l'esdeveniment olímpic.

"Hem demostrat que cada vegada que organitzem proves o campionats internacionals, se salden amb èxit. Els esportistes i comitès organitzadors sempre se'n van contents perquè busquem l'excel·lència en tot el que fem", ha destacat Gallardo.

Andorra és un país enclavat en la serralada dels Pirineus entre Espanya i França i que posseeix una extensió de 468 quilòmetres quadrats poblats per 78.282 habitants.

Andorra va acollir l'11 al 17 de març les Finals de la Copa del Món FIS d'Esquí Alpí 2019, on els 25 millors esquiadors de cada especialitat del circuit mundial es van disputar els títols en les disciplines d'eslàlom, eslàlom gegant, supergegant i descens, tant en categoria masculina com femenina.

El país també té instal·lacions esportives adequades per a altres esports d'hivern com l'hoquei gel, el surf de neu o l'esquí de fons.

Aquest escenari va cridar l'atenció de l'ambaixador de la Xina per a Espanya i Andorra, Lyu Fan, que va viatjar al Principat amb motiu del 25è aniversari de les relacions bilaterals.

"Tinc la certesa que per a la Xina, Andorra té molta experiència que oferir. L'esquí és un esport relativament nou per a la Xina i encara no és molt popular. Per això tenim molt a aprendre d'Andorra per millorar tant les nostres instal·lacions com el concepte que tenim d'aquests esports", va comentar Lyu Fan en l'entrevista amb 'Xinhua'.

El diplomàtic es va reunir amb l'Executiu andorrà i van explorar vies de col·laboració per exportar a la Xina el model del Principat pel que fa a esports d'hivern.

"Volem, a través de la nostra Oficina Nacional de Turisme de la Xina a Madrid, posar en contacte a Andorra amb l'Administració General d'Esports de la Xina", ha revelat.

La directora d'inversió a Andorra l'ens públic privat Actua, Judith Hidalgo, ha destacat un altre dels punts que la Xina pot aprendre del model esportiu andorrà.

"Les estacions aquí ofereixen una experiència integral, que inclou l'esquí, però també la cultura i la gastronomia pràcticament sense sortir de les pistes. És un model tan reeixit que altres països més grans com Àustria o Canadà han vingut fins a Andorra per aprendre d'aquest 'know how'", ha indicat Hidalgo a 'Xinhua'.

El diari asiàtic remarca que un dels objectius de l'Executiu andorrà és atraure més turistes xinesos a aquest sector, segons va incidir Joaquim Tomàs, el director comercial de l'oficina turística Andorra Turisme.

"El turisme xinès no ha parat de créixer en els últims anys. Per a Andorra, tenir a prop una destinació com Barcelona (nord-est d'Espanya, a 200 quilòmetres) és molt important ja que es poden generar sinèrgies a l'hora de connectar aquesta ciutat amb Andorra", ha assenyalat Tomàs.

El 2018, 7.525 turistes xinesos van visitar Andorra, 691 més que els 6.834 que ho van fer el 2017.

L'alt funcionari andorrà va assenyalar que ja treballen de "forma puntual" per atraure el turisme xinès, que cobra especial rellevància per la proximitat dels Jocs Olímpics d'Hivern de Beijing 2022.

"Tenint en compte la proximitat d'aquest esdeveniment, per a nosaltres el turisme xinès es converteix en un mercat encara més interessant. L'esquí, les compres, la natura o el 'wellness' són els nostres principals atractius. La majoria de turistes xinesos que ens visita viatja amb la família o amics", ha apuntat Tomàs.

stats