Política 15/12/2019

Marsol aconsegueix ampliar la victòria respecte de les passades comunals

En Comú per Andorra la Vella aconsegueix el 51,21% dels vots; PS+I, el 38,40% i Terceravia+Independents el 10,38% en una jornada marcada per la baixa participació

M. F.
3 min
Resultats Andorra la Vella 2019.

Andorra la VellaConxita Marsol ha aconseguit l’objectiu que s'havia marcat per aquestes eleccions comunals: que els ciutadans avalessin la feina feta aquests darrers quatre anys i la tornessin a fer vencedora, amb una llista que ella mateixa ha incidit en que era renovada ja que incloïa a banda de persones de Demòcrates, membres de Liberals, de Progressistes-SDP i també independents. Així, En Comú per Andorra la Vella s’ha fet amb la victòria amb 1.943 vots que corresponen a un 51,21% del total. En segon lloc ha quedat el Partit Socialdemòcrata+Independents, la formació encapçalada per Dolors Carmona, que ha obtingut el 38,40% per cent dels vots assolint-ne 1.457. D'altres 394 vots han anat a parar a Terceravia+Independents, és a dir, el 10,38% del total.

En Comú per Andorra la Vella ha aconseguit millorar els resultats que havia obtingut ara fa quatre anys quan Marsol es va presentar amb Demòcrates+Independents i va aconseguir un 35,74%. Pel que fa al PS+I, també ha aconseguit un percentatge de vots superior al de fa quatre anys, quan es va quedar en un 27,61%. Cal recordar que ara fa quatre anys van concórrer a les eleccions quatre llistes i que Cd’I+Liberals va aconseguir entrar també al comú amb el 25,06% dels vots, mentre que Sentit Comú, que va obtenir l’11,59%, no va assolir representació.

Una de les dades rellevants d’aquesta jornada electoral a Andorra la Vella ha estat la caiguda de la participació per sota del 50%. De fet, ha quedat fixada en el 48,89%, un 4,2% menys que en les comunals d’ara fa quatre anys i un 13,98% respecte de les generals d’aquest passat mes d’abril. D’aquesta manera, la crida a la participació que feien els polítics aquest diumenge al matí no ha provocat l’efecte desitjat.

Els integrants d'En Comú per Andorra la Vella, celebrant la victòria. / T. N.

Un cop s’han fet públics els resultats, Marsol ha celebrat que els ciutadans hagin “aprovat” la seva gestió i creu que se'ls demana que “treballin amb la mateixa intensitat”. La reelegida cònsol major ha manifestat que la llista amb la qual concorria a aquestes eleccions aporta “noves sensibilitats, opinions i visions de la parròquia”. Quant al fet que hagin millorat els resultats de fa quatre anys, Marsol ha destacat que abans se’ls deia que eren la majoria de la minoria i ara poden dir que són “la majoria dels votants” i creu que aquest resultat li dona “més recolzament i legitimitat”. Pel que fa a l’abstenció, ha manifestat que s’haurà “d’analitzar” i ha assenyalat que una de les causes pot ser que hagin coincidit dos comicis en el mateix any. Finalment i mirant enrere, ha lamentat que hagi estat “una campanya dura” i que s’hagin dit “coses que no són certes”. “No es pot manipular els electors”, ha dit, afegint que s’ha vist que els votants no s'han deixat influenciar per certes afirmacions. “Tinc un regust no gaire agradable de com ha anat” ha dit, remarcant que els ciutadans han vist “qui és honest”.

Dolors Carmona i Sergi González (PS+I) a la seu del partit. / C. A.

Al seu torn, la candidata del PS+I, Dolors Carmona, ha destacat que malgrat haver aconseguit millors resultats que ara fa quatre anys, de gairebé 500 vots més, ha estat “una llàstima” que no hagin pogut fer-se amb la victòria. Creu que els ciutadans han “valorat més la suma de diferents tendències sense projecte polític que una candidatura amb coherència i ideals molt clars”. Considera que “el percentatge de vots” que s’ha donat a la parròquia, és a dir, l’abstenció, els ha perjudicat i assenyala que aquesta participació respon a una “desafecció política”. Carmona s’ha compromès a continuar treballant per la parròquia i perquè “la majoria reverteixi” les seves formes de fer.

La candidata de Terceravia+Independents, Emi Matarrodona, seguint els resultats. / M. R. F.

A l’últim, la cap de llista de Terceravia+Independents, Emi Matarrodona, s’ha mostrat satisfeta d’haver igualat resultats respecte de les passades eleccions generals. D’aquesta manera, ha recordat que “fa només sis mesos que estem al mercat” i tot i així han aconseguit “fer un equip molt il·lusionat”. Quant a la baixa participació, Matarrodona ha destacat que el que és "preocupant" és que qui ha guanyat compti només amb el suport “d’una quarta part de la població”. Creu que els ha faltat “més temps” i ha assegurat que “no és evident” poder ajuntar un grup de catorze persones quan hi ha “una teranyina administrativa que ho controla tot i els ciutadans no acaben de decidir-se a mostrar-se políticament”.

stats