Política 01/07/2019

Andorra vota pel retorn de Rússia a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa

Va ser expulsada després dels esdeveniments de Crimea el 2014

Ara Andorra
2 min
La seu del Parlament Europeu d’Estrasburg, on dimarts hi haurà la sessió constitutiva.

EstrasburgExpulsat de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (PACE) després dels esdeveniments de Crimea el 2014, Rússia torna malgrat una forta oposició procedent d'Ucraïna, dels estats bàltics i del Regne Unit. Més sorprenentment, els setze delegats francesos van votar unànimement a favor d'aquest retorn. L’intent de Macron d’escalfar o canviar d’engranatge, mantenint una posició dura seguint les indicacions dels Estats Units, en relació amb Rússia, no han tingut cap èxit tàctic o diplomàtic.

El canal rus RT ha informat dels països que van votar a favor o en contra del retorn de Rússia a l’APACE, una organització que agrupa 47 països eurasiàtics (excepte Bielorússia des de 1997) que s'han compromès a respectar els drets humans.

Dotze països van votar per unanimitat per al retorn de Rússia a l’organització internacional: Andorra (2 delegats), Àustria (5), Azerbaidjan (6), Xipre (2), Espanya (5) ), França (16), Irlanda (1), Islàndia (2), Noruega (5), Sèrbia (5), San Marino (2) i Turquia (10). Onze països van votar a favor de la devolució, incloent-hi Armènia (2 per a, 1 en contra), Suïssa (4 per a, 1 en contra), Alemanya (11 per a, 2 en contra), Itàlia (12 per, 1 abstenció) o Holanda (5 per, 2 en contra).

Rússia, un gran contribuent a PACE

Tres països han votat majoritàriament en contra: Polònia (1, 9 en contra), Suècia (1, 4 en contra) i el Regne Unit (2, 8 en contra, 3 abstencions). Finalment cinc països van votar en contra bastant: Estònia (3 delegats), Geòrgia (5), ara és sacsejada per un nou brot de 'rusofobia' als carrers de Tbilissi, Lituània (4), Estònia (3) i Ucraïna (11), que ha anunciat que suspèn la seva participació en els treballs de l'Assemblea.

Segons Alvise Maniero, un dels representants electes de PACE a Itàlia, "l'absència de Rússia de la PACE es contraposa a la mateixa raó de ser de la institució. El seu propòsit és permetre als 47 països tenir influències recíproques i permetre'ns avançar cap als valors i objectius que volem desenvolupar. Els pares fundadors de la institució ho havien fundat com un mitjà per unir els exbel·ligerants després de la Segona Guerra Mundial ".

A més del pes geopolític important de Rússia, les qüestions pressupostàries poden haver intervingut. Exclosa, Rússia ja no va pagar la seva contribució anual de 33 milions d’euros a la PACE, sent un dels majors contribuïdors amb França i Alemanya.

stats