Política 14/12/2020

Andorra, amb Veneçuela

El Govern destina 100.000 euros a quatre programes internacionals de cooperació al desenvolupament

ARA Andorra
2 min
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'aquest dimecres posterior al consell de ministres. / SFG

El Govern ha aprovat quatre contribucions per un import de 100.000 euros a quatre projectes de cooperació humanitària internacional que es destinaran a l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, al Comitè Internacional de la Creu Roja, a favor del Programa Mundial d'Aliments i a Unicef a través del Comitè Nacional d'Andorra. Aquest import està pressupostat dins la partida del ministeri d'Afers Exteriors dedicada als diferents programes de cooperació al desenvolupament.

Així, es destinarà una contribució de 20.000 euros en concepte d'ajuda humanitària a l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) per respondre a la crisi a Veneçuela. L'acció de l'Acnur a Veneçuela i a la regió consisteix, entre altres, a organitzar i proveir protecció, allotjament i articles alimentaris als desplaçats i refugiats. L'Acnur també acompanya i proposa la seva col·laboració als països fronterers de Veneçuela que es troben en una situació inèdita i molt difícil de gestionar per l'arribada del gran nombre de veneçolans, a causa de la crisi política del gener del 2019 que ha provocat una crisi humanitària en un context de pandèmia.

També s'ha autoritzat una contribució per valor de 20.000 euros al Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) per respondre a la crida d'emergència efectuada per la crisi a Iemen. L'acció del CICR a Iemen consisteix, entre altres, a organitzar i proveir aliments, aigua, medicaments i productes de primera necessitat a la població local. El projecte prioritza l'aprovisionament de medicaments, materials de primera necessitat als hospitals o centres de salut per curar els ferits i els malalts del Iemen. El CICR també dona suport a instal·lacions penitenciàries i treballa per garantir les millors condicions de vida per als interns, com l'accés a l'aigua potable o sistemes de ventilació i sanejament.

De la mateixa manera, s'ha aprovat una partida de 20.000 euros a una contribució voluntària a favor del Programa Mundial d'Aliments (PAM) per acomplir el projecte 'Producció hidropònica de farratge fresc per a ús ramader', als camps de refugiats sahrauís, a Algèria. El PAM ha desenvolupat a escala local una unitat hidropònica que consisteix en un espai parcialment controlat en què creix civada en un cicle de set dies que pot ser utilitzada per alimentar animals. Aquestes unitats són senzilles de fer amb material que està a l'abast dels refugiats i són fàcils de mantenir. Cal recordar que ja van aportar 20.000 euros a aquest projecte. Donats els bons resultats assolits fins ara, s'ha decidit seguir finançant aquest projecte perquè queda demostrat que els efectes del farratge fresc permeten millorar la qualitat i la quantitat de la llet produïda pels animals, augmentar el pes d'aquests i reduir-ne la mortalitat i, per tant, reduir també el nivell de desnutrició dels infants.

Finalment s'ha autoritzat una contribució de 40.000 euros destinada a Unicef, a través del Comitè Nacional d'Andorra per al 'Programa per millorar el desenvolupament de la Primera Infància a Zàmbia (2020-2021)'. Aquest projecte preveu la creació d'un nou Centre Insaka al districte de Chongwe que està a 42 km de la capital de Zàmbia, Lusaka, que promourà bones pràctiques de criança en termes de nutrició, salut, cura receptiva i aprenentatge a través del joc juntament amb l'alfabetització d'adults.

stats