Política 02/12/2019

Aposta pels triennis dels treballadors per part de les tres candidates a la capital

L'únic punt de confrontació entre Marsol, Matarrodona i Carmona en el debat del Sitca ha estat el resultat de la privatització de serveis

M. F.
3 min
Emi Matarrodona (Tercervia+Independents); Dolors Carmona (PS+Indepdenents) i Conxita Marsol (En Comú per Andorra la Vella) moments abans del debat del Sitca. / M. F.

Andorra la VellaEl Sindicat de treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca) havia convocat un debat amb les tres candidates a cònsol major d'Andorra la Vella per tractar un seguit de qüestions que afecten els treballadors públics. En general, es pot afirmar que han estat més els punts de confluència que les tres candidates, Conxita Marsol (En Comú per Andorra la Vella); Dolors Carmona (PS+Independents) i Emi Matarrodona (Tecervaria+Independents) han mostrat que no pas divergències. Totes tres han estat unànimes en afirmar que si guanyen mantindran el sistema de triennis o que avaluaran la possibilitat que es pugui instaurar un sistema perquè els treballadors es puguin jubilar de manera anticipada.

El debat es plantejava com una bateria de deu preguntes formulades pel Sitca a les quals les tres candidates havien de respondre en un minut i, tot seguit, preguntes del públic. Entre les qüestions plantejades pels treballadors hi havia si s'optarà per un sistema de triennis o de quinquennis. "Mantindrem els triennis, és el més correcte", ha manifestat Marsol, destacant que una de les qüestions que es poden revisar en el proper mandat és que vagin a l'alça, ja que, precisament, hi ha d'altres comuns i l'administració general on són més alts. Matarrodona s'ha manifestat també a favor de mantenir aquests triennis i ha afegit que quant a la possibilitat d'apujar-los, caldrà avaluar-ho. Pel que fa a Carmona, ha manifestat que estan a favor dels triennis i "en contra de passar a quinquennis" que ha estat l'aposta de Demòcrates en la llei de la funció pública. Quant a un sistema de jubilació anticipada, Matarrodona ha destacat que el va defensar com a presidenta del Sitca i hi continua creient, mentre que Carmona ha manifestat que es comprometen a estudiar la possibilitat de poder-lo implementar. Al seu torn, Marsol ha dit que hi ha estudis ja fets i que en el proper mandat caldrà "tirar endavant" aquesta opció, sempre vetllant per l'equilibri entre els drets dels treballadors i que sigui viable per a les finances públiques.

L'únic punt del debat en què hi ha hagut una mica de discrepància ha estat en la pregunta sobre la privatització dels serveis públics. Matarrodona i Carmona han destacat que en alguns casos, com en el de la recollida de les deixalles, s'ha passat a tenir un pitjor servei, una qüestió que Marsol ha negat posant en relleu que no hi ha queixes dels ciutadans i que Andorra la Vella era l'única parròquia que no tenia aquest servei externalitzat. Ha manifestat que no pensa en fer cap altra privatització i ha conclòs que la de les deixalles no ha perjudicat, tampoc, els treballadors públics.

Altres dels temes tractats han estat les desigualtats salarials i de categories entre treballadors. Marsol ha destacat que s'ha treballat en un organigrama i que cal acabar de completar la revisió dels llocs de treball; mentre que Matarrodona ha apostat per un sistema de gestió de l'acompliment consensuat. Carmona ha manifestat, al seu torn, que és "urgent" acabar amb les desigualtats entre els treballadors comunals. Precisament quant a un sistema de gestió de l'acompliment propi o el que es derivi dels reglaments del Govern, Carmona ha destacat que cal un model participatiu en què els treballadors poguessin dir la seva; mentre que Marsol ha destacat que s'han impulsat mesures perquè els treballadors de la banda baixa puguin veure millorat el seu salari. Matarrodona ha apostat per esperar al model del Govern i fer una reflexió "profunda" per no repetir errors del passat. Les candidates també s'han compromès a estudiar un sistema de jubilació compartit entre el comú i els treballadors. Quant a la manca de personal, Marsol s'ha mostrat partidària d'avaluar, abans de cobrir una vacant, si es poden fer redistribucions dins els departaments, una mesura que també comparteix Carmona tot i que amb matisos, ja que ha assegurat que si hi ha una vacant s'ha de treure un edicte. Matarrodona s'ha mostrat en contra dels complements de responsabilitat afegida i ha apostat perquè les places es cobreixin amb nous edictes.

stats