Política 08/10/2019

El fons publicoprivat de l'habitatge arribarà al Consell General a principis del 2020

Jover preveu que sigui gestionat per una entitat financera, que cedirà els actius al futur Institut de l'Habitatge

T. N / M. P.
4 min
Els consellers del PS, Rosa Gili i Pere López, a la sessió de Consell General d'aquest dimarts. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaFins a quatre vegades s'ha enrecordat la bancada socialdemòcrata del ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, absent a la sessió de Consell General d'aquest dimarts. El titular de la cartera d'Habitatge es trobava a la reunió iberoamericana de ministres d'Afers Socials, i la seva absència ha estat justificada tant pel ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, com pel cap de Govern Xavier Espot. Tant el líder del PS, Pere López, com la consellera general, Rosa Gili, han retret a l'executiu el fet que no sigui present a una sessió, ja que "el seu deure com a ministre és vetllar per la ciutadania", i més parlant d'habitatge, un tema proposat pel PS, que va entrar quatre preguntes relacionades, dues d'elles amb caràcter urgent. La primera d'elles ha fet referència al fons publicoprivat, iniciativa legislativa socialdemòcrata que la majoria ha tombat i que el nou executiu ha tornat a posar a sobre la taula amb els seus termes. Jover ha anunciat que la proposició de llei pot estar enllestida a principis del 2020.

Gili ha retret les declaracions de diferents membres del Govern reconeixent que, vuit mesos després de les eleccions, "no hi havia cap text treballat", amb la qual cosa el ministre Jover ha contestat que si encara no disposen del text és perquè volen fer les coses "amb rigor" i, per això, abans han mantingut reunions amb tots els grups implicats. Jover ha avançat que el fons comptaria amb una participació pública, formada pel Govern, els comuns i entitats públiques inversores, com FEDA, Andorra Telecom o la CASS, que podran sumar-s'hi "si ho consideren oportú". Feia així referència a la iniciativa legislativa del PS, que comptava amb el Fons de Reserva de Jubilació de la caixa. La part privada, com ja s'ha parlat en els darrers dies, es conformaria d'inversors privats que vulguin rehabilitar un habitatge per introduir-ho al mercat de lloguer o propietaris que "vulguin externalitzar els riscos de rentar un pis i l'ofereixin a canvi d'un benefici", ha dit Jover. La consellera socialdemòcrata també ha parlat del rol dels comuns, donat que la proposició de llei faria ús dels espais cedits pels propietaris als consistoris, limitant la construcció d'equipaments i zones d'oci per a la ciutadania.

També ha volgut conèixer més detalls del fons Pere López, que ha intervingut per deixar palesa la necessitat que ell veu de reformar la llei de regulació dels Organismes d'Inversió Col·lectiva (ICO). López ha insistit al ministre de Finances una i una altra vegada en l'obligatorietat de reformar el text perquè l'entitat gestora del fons no sigui una entitat de crèdit. Un cara a cara on López ha fet força a Jover i Jover ha volgut demostrar a López que s'havia llegit la llei. "La brevetat de les seves respostes demostren una manca de projecte i de comprensió", ha dit López. "S'ha confós de titular de Finances, si em caracteritzo per alguna cosa és per la brevetat de les meves respostes", ha replicat Jover. El ministre ha insistit que el fons publicoprivat encaixa amb la legislació vigent i, si bé és cert que una de les set entitats financeres del país que treballa sota el paraigua de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) haurà de ser l'encarregada de la gestió, aquesta cedirà els actius al futur Institut de l'Habitatge, encarregat de gestionar els pisos que s'incloguin al fons.

També anat lligada la pregunta de López al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per les dades publicades pel departament d'Estadística sobre el preu mitjà de l'habitatge a Andorra. El líder del PS ha remarcat que són unes dades que no s'ajusten a la realitat actual del mercat, demanant a l'executiu "un veritable estudi de l'habitatge". Gallardo, tant a aquesta pregunta com a totes les rèpliques que hi ha hagut, ha deixat clar que l'enquesta no se centra en la situació de l'oferta del mercat de lloguer actual, sinó en el lloguer mitjà de cada llar. De la mateixa manera que ha desgranat que les xifres situen Sant Julià de Lòria i Canillo com les parròquies més cares on viure perquè el preu per metre quadrat està directament relacionat a la superfície de la casa i, en llars més petites, el seu valor s'incrementa, mentre que als habitatges més grans el preu disminueix. Gallardo ha avançat la creació d'un registre de territori, que creuarà dades de les companyies elèctriques i del CRES per crear un cens que obri la porta a fer "polítiques d'habitatge per regular de manera més efectiva". Al seu torn, i a pregunta del conseller de terceravia+Unió Laurediana+Independents, Joan Carles Camp, el ministre de Presidència ha afirmat que les ajudes en l'habitatge han augmentat un 47% en els darrers cinc anys.

Una sessió del Consell General on també s'ha parlat dels reptes que vol assumir l'executiu en l'àmbit de la transició ecològica i l'economia circular. El conseller de terceravia+Unió Laurediana+ Independents, Josep Majoral, ha preguntat a l'executiu sobre els compromisos presos junt amb la CEA i l'Institut Nacional d'Economia Circular francès (INEC) fa unes setmanes amb l'objectiu d'impulsar els sectors del turisme, el comerç i la construcció. La ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, no ha pogut ser-hi present a causa de la seva assistència a la reunió de la COP 25 a Costa Rica, però en el seu lloc ha agafat la paraula el cap de Govern. Espot ha manifestat que la finalitat de l'acord és la de "facilitar les eines que els actors econòmics puguin fer servir per accelerar la transició ecològica", deixant de banda el model d'economia lineal per endinsar-se en un model d'economia circular on la creació de residus sigui mínima. Pel que fa a l'enfocament de les mesures, una altra de les preguntes del conseller, Espot ha definit com a "imprescindible" la col·laboració de l'INEC, que ajudarà a crear sinergies per elaborar un marc d'actuació en què "es fomenti en el que han de ser les polítiques mediambientals actuals".

La sessió de consell general ha començat a Casa de la Vall, on David Montané ha jurat el càrrec com a nou conseller de Demòcrates. Montané substitueix al també taronja Justo Ruíz, recentment nomenat secretari d'Estat d'Esports.

stats