Política 21/12/2018

L'Audiència de Madrid deixa de nou lliure l'exviceministre d'Energia de Chávez

Villalobos està processat a Andorra al costat d'altres alts càrrecs d'una empresa pública veneçolana

Ara Andorra
2 min
Un treballador d’una gasolinera de l’empresa estatal de petroli a Caracas.

MadridL'Audiència de Madrid ha decretat per segona vegada la llibertat de qui va ser viceministre d'Energia amb Hugo Chávez, Nervis Villalobos, investigat per un jutge madrileny per blanquejar diners a Espanya, en entendre que els indicis contra ell no són prou forts com per deixar-ho a la presó.

Aquest tribunal ja el va excarcerar per primera vegada el setembre passat a l'estimar un primer recurs contra la seva presó, decretada al maig pel jutge d'instrucció 41 de Madrid, però el titular d'aquest jutjat va tornar a detenir-lo un mes després basant-se en un informe de la Fiscalia amb nous indicis de blanqueig contra ell.

Ara, en una resolució a la qual ha tingut accés EFE, l'Audiència el deixa de nou en llibertat a l'entendre que aquests nous indicis, entre ells el seu processament per la Batllia d'Andorra per rentar-hi diners de PDVSA, ja es coneixien i no són de suficient entitat com per deixar-lo a la presó.

En l'acte, la secció cinquena afirma que aquests nous fets, en els quals s'inclouen també informes policials que, per als jutges, només "són conjectures" de nous indicis de delicte de blanqueig a Espanya, no tenen "força suficient" com per revocar la llibertat que l'Audiència ja va dictar en el seu dia.

Villalobos està processat a Andorra al costat d'altres alts càrrecs de l'empresa pública veneçolana per un presumpte espoli de 2.000 milions de dòlars a la companyia, però per a l'Audiència de Madrid hi ha una "discrepància" de criteris amb la batlle andorrana a l'hora de valorar el delicte que hauria darrere d'aquest blanqueig, és a dir, que els diners que va rentar van ser sostrets il·legalment a PDVSA.

A més, l'Audiència madrilenya recorda que Villalobos no està sent investigat per l'Audiència Nacional en el marc de la causa que té oberta al jutjat central d'instrucció 3 per delictes d'organització criminal, blanqueig, corrupció en els negocis i administració deslleial arran d'una querella de PDVSA.

A això li afegeix que la presó provisional "té caràcter d'excepció" i que, segons recorda, regeix el principi d'afavorir al reu.

El jutge madrileny investiga Villalobos per un delicte de blanqueig de capitals arran d'haver transferit gairebé set milions de dòlars entre octubre de 2011 i juny de 2012 a una sucursal a Lisboa (Portugal) del Banco Madrid a través de societats lligades a ell.

Part d'aquests diners, afirma la Fiscalia, ho va invertir a adquirir una casa a La Moraleja (Madrid), tot i que l'Audiència ja va afirmar en la seva primera interlocutòria de llibertat que no veia "amb suficient claredat" que el procediment del jutjat madrileny "pugui desembocar en una condemna penal".

Sobre Villalobos pesa una altra investigació a l'Audiència Nacional per suborn internacional en la qual es troba en llibertat provisional, en relació amb els suposats suborns que hauria concedit el grup asturià Duro Felguera a funcionaris bolivarians d'alt rang a canvi de contractes.

A més, un tribunal de la localitat nord-americana de Texas l'investiga per blanqueig i altres delictes, un país al qual ha accedit ser extradit però el lliurament no es podrà fer efectiu mentre tingui causes pendents a Espanya.

També ha demanat la seva extradició Veneçuela en relació amb l'espoli de PDVSA i basant-se en la informació que li va enviar Andorra sobre els centenars de milions de dòlars que van moure al Principat ell i altres càrrecs de la petroliera.

stats