Política 08/09/2018

Baró demana que s'esgoti la legislatura, però Martí recorda que ell decideix

El cap de Govern ha insistit que anunciarà la data de les eleccions durant el Debat d'Orientació Política

Ana
2 min
La plana política al sentuari de Meritxell durant la celebració de la festivitat. / M. M (ANA)

Andorra la VellaLa incògnita i el misteri al voltant de la data de les pròximes eleccions segueix sense trencar-se. I tot apunta que no es desvetllarà fins al Debat d'Orientació Política, que tindrà lloc el 17 i 18 de setembre, moment en què el cap de Govern, Toni Martí, ja ha expressat en nombroses ocasions que ho anunciarà. Malgrat aquesta incògnita, ja hi ha diverses veus a l'interior de Demòcrates per Andorra (DA) que no troben motius perquè Martí avanci les eleccions. Aquesta vegada qui ho ha expressat ha estat un pes pesant dins de la cúpula demòcrata. “Les legislatures estan fetes per ser esgotades, llevat que no hi hagi una causa major que ho impedeixi”, ha apuntat contundent el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró. “Res fa pensar que es pugui anticipar o avançar la nova legislatura”.

Davant d'aquesta demanda interna del seu propi partit, Martí s'ha mostrat inamovible en el seu discurs. “És una opinió del senyor Baró”, ha deixat anar, a la vegada que ha recordat que convocar eleccions “és una decisió que correspon al cap de Govern”. Martí ha insistit que anunciarà la data, sense dir si s'avançaran o no, en el Debat d'Orientació Política i ha defensat aquesta fórmula emprada perquè “per primera vegada es dirà on s'ha de dir, al Consell General, i no a través d'un decret”. El cap de Govern ha apuntat que l'anunci es farà amb temps per potenciar que hi hagi més participació i més debat i ha desitjat que quan ho digui “no es generi més crispació”. La màxima representació de l'executiu també ha aprofitat per carregar contra l'oposició, sobretot contra L'A i PS, als qui ha acusat de tenir ja candidat quan encara no se saben quan seran les eleccions.

En relació al candidat de DA, Martí ha expressat el desig que li agradaria ja tenir-lo escollit però s'ha mostrat segur que s'acabarà escollint la millor opció. En canvi, Baró ha defensat els tempos escollits i ha apuntat que, en cas que no s'avancin els comissis, es coneixerà el candidat a cap de Govern de Demòcrates per Andorra entre octubre i novembre. “L’elecció del candidat demòcrata és quelcom tàctic tàctiques, el tacticisme en política existeix, és prudent esperar a l’hora d’escollir el candidat”. Pel que fa a la gran quantitats de projectes de lleis entrats a tràmit parlamentari Baró ho ha relativitzat i normalitzat, “no és la primera vegada que m’hi trobo”.

L'altre partit que encara no té candidat escollit és Socialdemocràcia i Progrès (SDP). En aquest sentit, el conseller general, Víctor Naudi, ha apuntat que el partit està treballant per confeccionar un programa polític i que encara no tenen decidit qui l'encapçalarà. De tot plegat n'han parlat els representants polítics aquest dissabte durant els actes de celebració del Dia de Meritxell.

stats