Política 19/08/2016

Bartumeu confirma les amenaces als Cierco i explica que va ser ell qui ho va comunicar a Martí

L'exadvocat dels accionistes majoritaris explica que es va reunir amb el cap de Govern dues setmanes després de la nota del FinCEN, i defineix com "inadmissible" que des de llavors "no hagi fet res"

ARA Andorra
2 min
Els germans Cierco i el seu advocat, Jaume Bartumeu, arribant a la Batllia / RTVA

Andorra la VellaJaume Bartumeu, que fins fa menys d'un mes era l'advocat dels accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra, ha manifestat que tot el que va denunciar aquest dijous Higini Cierco davant la Batlle Canòlich Mingorance "és cert, i encara més, dissortadament cert". El també excap de Govern ha estat entrevistat aquest divendres al matí al programa 'El Món a RAC1'. Durant aquesta entrevista també ha explicat que el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, estan al corrent d'aquestes amenaces arribades de l'Estat espanyol per aconseguir informació sobre Jordi Pujol i d'altres polítics catalans, com Artur Mas i Oriol Junqueras, "des que va començar la crisi" a BPA. És a dir, des del març de l'any passat.

De fet, va ser el propi Bartumeu qui va comunicar a Martí i Cinca els xantatges que havien rebut Higini Cierco i Joan Pau Miquel, llavors conseller delegat de l'entitat. "Personalment vaig anar al despatx del cap de Govern i els vaig explicar el que havia passat", ha manifestat durant l'entrevista radiofònica. Ha afegit que ho va fer perquè "entenia que hi havia d'haver una reacció i actuació per part dels màxims responsables del Govern".

Durant aquesta reunió, ha explicat Bartumeu, Martí únicament va fer-li una pregunta al respecte: "Si Mariano Rajoy estava al corrent de tot això". L'advocat ha recordat durant l'entrevista que el president del Govern espanyol (ara en funcions), havia mantingut una reunió a Andorra amb el seu homòleg andorrà el desembre del 2014. Durant la roda de premsa posterior a la trobada, tots dos van assegurar que no havien parlat del 'cas Pujol'. Es va mostrar una "confraternització que potser explica d'altres situacions. Tant l'un com l'altre són especialistes en dir una cosa un dia i l'endemà el contrari", ha criticat Bartumeu.

L'excap de Govern ha revelat que va mantenir una segona reunió amb Cinca i Martí el 28 d'abril del 2015, per recordar-los aquestes amenaces rebudes així com les seves conseqüències, que haurien portat a la nota del FinCEN americà. "Em sembla inadmissible que des de llavors no s'hagi fet res", ha criticat.

Pel que fa a la valoració sobre les pressions fetes per comandaments espanyols, Bartumeu ho ha definit com "operacions de baixa política, contràries a tot estat de dret". Els Cierco no van informar les autoritats del que els estaven fent perquè "estaven preocupats perquè no es complís l'amenaça" sobre BPA, però també sobre Banco Madrid, ha afegit.

D'altra banda, i preguntat pels motius que l'han portat a abandonar la defensa dels Cierco, ha reiterat que hi havia "discrepàncies sobre com s'havia d'orientar la defensa penal del cas". Ha recordat que els "clients són lliures de decidir les estratègies, però els advocats també som lliures de decidir si estem en situació de poder continuar assumint una defensa". Per tot plegat, "vam arribar a la conclusió de tancar la col·laboració intensíssima dels darrers 16 mesos", ha manifestat.

stats