Política 01/10/2019

Bartumeu defineix la manera d'explicar l’acord d’associació com a una “còpia dolenta” de San Marino

El president de Progressistes-SDP critica que l'executiu només explica els "formalismes" de la negociació i no el "contingut"

M. P.
2 min
El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, amb el conseller lauredià, Josep Lluís Donsión, durant la roda de premsa de la formació d'aquest dimarts. / M. P.

Andorra la VellaEl president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, ha comparegut aquest dimarts davant els mitjans de comunicació per afirmar que el que està fent el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, i el Govern, en referència a les reunions de poble per explicar a la ciutadania l'acord d'associació, "és una mala còpia del que va començar a fer fa mesos el govern de San Marino". Així, Bartumeu ha defensat que l'executiu s'està centrant en els "formalismes" i no "en el contingut de la negociació" i, per tant, "estan copiant però malament", ja que segons ha declarat, San Marino sí que va posar en relleu aquestes qüestions en les reunions que va dur a terme amb els ciutadans dins del seu territori.

Per al líder progressista, "el que s'ha d'explicar són els documents concrets de la negociació, i això no es va fer aquest dilluns a Canillo" i, a més, "ens continuen amagant el contingut" de l'acord, ha afegit. A banda, ha dit que aquestes reunions de poble s'haurien d'haver iniciat "quan va començar el procés", ja que ara "el Govern va quatre anys tard". També ha denunciat que, a hores d'ara, "no hem escoltat cap argument ni cap proposta" i ha advocat perquè "algun dia algú ens ho pugui explicar".

El president progressista també ha estat crític amb la tasca de Riba dient que "ens preocupa" la manera amb la qual "sembla que està enfocant el seu circuit parroquial". En la trobada d'aquest dilluns, el secretari d'Estat va afirmar que "la Unió Europea no ens coneix prou per fer propostes que ens convinguin" i, en aquest sentit, Bartumeu ha indicat que "s'ha de tenir una petulància digna de les millors èpoques del meu predecessor, Marc Forné, per voler donar lliçons a la Unió Europea de si ens coneixen o no i del que ha de fer". A més, ha recordat que, segons ja va indicar en altres ocasions, "el nomenament de Riba és una bufetada a la ministra d'Afers Exteriors", així com a les tres anteriors persones que han encapçalat les negociacions (Meritxell Mateu, Eva Descarrega i Maria Ubach), "que han treballat bé explicant quina és la situació d'Andorra davant de la Comissió Europea".

Tot i que aquesta és una primera ronda de reunions, Bartumeu ha dit que si aquest és el nivell "o no han fet res fins ara o ens ho han amagat" i, aquesta actuació, el que fa és "comprometre la negociació". I és que, tot plegat, "em sembla llastimós i lamentable", ha finalitzat.

stats