Política 23/05/2018

Bartumeu opina que "no hi ha alternativa a DA"

El president d'SDP assegura que valora tornar-se a presentar a les eleccions perquè la gent li demana

E. J. M.
3 min
Jaume Bartumeu, durant l'entrevista al programa 'Ara i aquí'. / RTVA

Andorra la Vella"És un acord de divisió, de confrontació, de veto i de restar, no veig on suma l'acord, bé, la coalició de partits", ha valorat el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) sobre el pacte electoral entre Liberals d'Andorra (L'A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) per formar llistes territorials, i que ha deixat fora SDP. Bartumeu ha recordat que quan fa uns mesos, el setembre passat, SDP va proposar a L'A i al PS constituir "una alternativa, amb candidatures de redreçament i de progrés amb un programa de mínims, ja anàvem tard". L'ex-cap de Govern ha insistit que l'acord L'A+PS "resta, no suma i, tot i que em sap greu per la democràcia, no hi ha alternativa. Bartumeu ha afirmat que "si el cap de llista liberal [Jordi Gallardo] creu que pot construir una alternativa a DA... nosaltres pensem que no són alternativa", ha conclòs en una entrevista al programa 'Ara i aquí' de Ràdio Nacional.

El líder progressista ha ressaltat que pot parlar "amb certa autoritat de construir una alternativa, porto molts anys de picar pedra, de sumar esforços i complicitats, des del centre-esquerra cap a opcions més moderades... Però, ara, des del joc de parxís a algú li ha semblat que pot fer sumes i restes i no construeix res de positiu, no hi ha alternativa, i em sap greu".

Bartumeu ha lamentat que el secretari general de Liberals d'Andorra, Amadeu Rossell, assegurés en una roda de premsa que no hi havia res tancat, ni cap exclusió, i poques hores després anunciés en una entrevista radiofònica –també al programa 'Ara i aquí'– que els comitès locals havien decidit que no hi ha pacte amb SDP. "Si volen jugar a parxís que hi juguin, nosaltres respectem els nens, però a l'escola", ha considerat. Bartumeu ha reiterat que el comportament no és propi "entre persones adultes que són responsables polítiques" i que no ha entès les "giragonses" per no respondre. El president d'SDP ha afegit que, de fet, "Liberals ja ens va dir, de manera indirecta, sense mirar-nos als ulls, que semblava que el pacte no podria ser perquè Pere López [PS] ens posava el vet". El progressista ha puntualitzat que "no estic enfadat, estic bocabadat de veure com bons nens volen jugar a fer política".

Bartumeu també ha anunciat que dubta si tornar a presentar-se a les eleccions com a candidat, ja que en les últimes setmanes ha constatat com "molta gent" li ho ha demanat. "Ara el mal de cap és meu. No estic convençut que no seré candidat", ha confessat. De moment, el que està clar és que SDP farà llista nacional, però encara no sap què faran a les circumscripcions parroquials.

Parlamentaris sense mitjans, caiguda dels ingressos i incertesa amb la UE

D'altra banda, Bartumeu ha criticat la manca de recursos tècnics amb què treballen els consellers generals. "Voler legislar a toc de gabinet de comunicació i no de perspectiva programàtica té males conseqüències", ha afirmat. "El nou hemicicle s'ha convertit en una sala d'actes cultural, i això està molt bé, però la feina essencial, legislar, no s'ha reforçat, no hi ha assistència tècnica suficient per als consellers, que estan despullats, i necessiten assessorament, i la Sindicatura actual no ha fet el necessari", ha reiterat. "Els parlamentaris han de comptar amb equips tècnics, i ens estalviaríem el ridícul constant de refer lleis que han estat mal redactades", ha afirmat. "Amb els mitjans actuals el Consell General no pot engolir tots els textos que hi ha a tràmit parlamentari", ha resolt.

Quant a les negociacions amb la Unió Europea, Bartumeu ha recordat que en la primera legislatura de DA "vaig estirar la mà, fins i tot, vaig anar a Brussel·les per col·laborar en un tema que em sembla de futur, però el 2015 hi ha un canvi, i Martí i el seu entorn decideixen fer i desfer sense consultar a ningú". Tot i que el Govern té la competència exclusiva per a les negociacions internacionals, l'ex-cap de Govern entén que "hi ha una incertesa total sobre les converses amb la UE, ningú en sap res, cap a on anem, i estan fent una actuació lamentable per al futur del país", ha assegurat. Bartumeu ha exposat que "els ingressos, des de principis d'any, han caigut un 30,1%, i el tabac, que Martí usa per comptar vots, ha baixat més del 40%".

En conclusió, el president d'SDP creu que la gent votarà que no a un acord d'associació amb tantes incerteses i que no li aporta beneficis.

stats