Política 01/02/2019

La batlle confisca comptes pel cas del metro de Lima

La jutge sosté que la incautació es deu "a la gravetat dels fets i de la necessitat d'assegurar els béns que serien objecte del delicte de suborns"

Ara Andorra
2 min
Luyo, detingut per la policia peruana.

Andorra la VellaEl cercle es va tancant en el cas dels suborns d'Odebrecht pel metro de Lima. Els comptes que es van obrir a nom d'Edwin Luyo Barrientos i Santiago Chau Novoa a BPA seran confiscats, segons publica La República. La batlle d'instrucció, Azahara Cascales Ruiz, ha ordenat el tràmit de requisar dels dipòsits dels membres del Comitè de Licitació de la Línia 1 del metro de Lima. Tots dos es troben a la presó amb detenció preventiva.

D'acord amb la resolució a la qual ha tingut accés La República, la magistrada va indicar que "Jorge Cuba Hidalgo, viceministre de Transports i Comunicacions, va oferir ajudar l'empresa constructora Norberto Odebrecht SA Sucursal Perú a l'adjudicació dels contractes de la Línia 1, trams 1 i 2 del metro. L'ajuda oferta seria a través de la instrucció al comitè especial per avaluar favorablement els requisits tècnics presentats en les licitacions".

Els pagaments il·lícits s'haurien efectuat a través de BPA mitjançant 'offshores' relacionades als investigats en el cas del metro de Lima, indagació que dirigeix el fiscal José Domingo Pérez. En el compte d'Edwin Luyo hi ha 1.191.01 dòlars.

En el cas de Sant Jaume Chau hi figuren 113.692 dolars. L'exfuncionari va fer ús de l''offshore' Ulton Finance Limited per rebre els diners.

La batlle sosté que la confiscació es deu "a la gravetat dels fets i de la necessitat d'assegurar els béns que serien objecte del delicte de suborns". Amb aquesta mesura es busca que els investigats no eludeixin l'acció de la justícia.

La confiscació dels comptes de Luyo i Chau és un dels èxits del viatge de l'equip especial a Andorra, segons el rotatiu peruà. L'equip del cas Renta Jato considera que el que s'ha avançat en aquest viatge ha resultat important per a les seves investigacions.

Les autoritats d'Andorra han donat accés directe als fiscals peruans a les seves investigacions. A més, s'han aconseguit altres importants documents que seran lliurats via cooperació internacional.

Dijoua el fiscal José Domingo Pérez va prendre la declaració de Francesc Xavier Pérez Giménez, exgerent de BPA. Davant les autoritats andorranes, el banquer va admetre conèixer a Edwin Luyo i que sabia "que ho portava Odebrecht o tenia algun negoci amb Odebrecht". Giménez va ser el representant d'Andorra que acaba per convèncer Jorge Cuba d'obrir un compte a l'estranger on se li transfereixi el suborn.

Alberca

El procurador 'ad hoc' del cas Renta Jato, Jorge Ramírez, ha mantingut durant la seva estada a Andorra una reunió amb el fiscal general d'Andorra, Alfons Alberca. La visita del procurador va ser de caràcter protocolari. L'objectiu va ser estrènyer llaços de cooperació i coordinació amb la màxima autoritat fiscal del Principat, per tal d'exercir una adequada defensa dels interessos de l'Estat peruà en els processos penals vinculats a BPA, pel cas Renta Jato.

stats