Política 08/05/2019

Bona sintonia per al pacte de governabilitat

Gallardo, reforçat per l'executiva ampliada del partit, es reuneix amb Espot per negociar l'aliança

J. R. Baiges / T. Navarro
3 min
Xavier Espot i Jordi Gallardo es donen la mà durant la sessió constitutiva del Consell General aquest dijous. / M. F.

Andorra la VellaEl president de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, i el candidat a cap de Govern proposat per Demòcrates, Xavier Espot, s'han reunit aquest dimecres al matí per estudiar les opcions per aconseguir donar estabilitat a la legislatura. Així comença el comunicat que ha fet arribar Liberals aquesta tarda i que coincideixen amb l'optimisme que ha mostrat el líder demòcrata aquest matí en unes declaracions a Escaldes-Engordany.

Encara que la cautela és el factor comú que estan adoptant les dues parts, el cert és que les converses estan molt avançades per assolir un acord que faciliti l'entrada de membres liberals a un govern de coalició. Sobretot després que aquest dilluns l'executiva liberal ampliada hagi reforçat la posició de Jordi Gallardo i Ferran Costa de col·laborar amb DA, ja que des d'L'A es dona per mort el pacte electoral amb el PS i es considera que ara el partit ha d'actuar de forma independent i, sobretot, amb passes que assegurin el seu creixement i evitin un estancament.

Espot ha estat prudent aquest matí. Demòcrates veu amb bons ulls que Liberals d'Andorra hagi decidit explorar la possibilitat de pactar algun tipus de suport a la governabilitat, que es concretarà en els pròxims dies. Així ho ha dit el cap de llista del partit taronja, que ha afirmat que està programant reunions tant amb els liberals com amb terceravia i Ciutadans Compromesos.

"Prioritzem una implicació intensa i el més important possible en aquesta governabilitat", ha dit Espot, que considera que el futur pacte de govern s'ha de basar en el programa i les consciències ideològiques de cada partit, però també "ens agradaria que pogués haver-hi una participació dins del govern". Així, tampoc tanquen la porta a qualsevol mena de suport que pugui "garantir aquesta investidura i l'estabilitat del nostre país durant els propers quatre anys".

Qui queda descartat en les converses és el Partit Socialdemòcrata, donat que, en haver presentat una candidatura alternativa, "ja no s'abordarà un diàleg amb ells", ha afirmat Xavier Espot, que veu "legítim" que la formació liderada per Pere López vulgui presentar un projecte de futur alternatiu ja que va sortir de les eleccions com a segona formació política més important.

La realitat, però, supera el discurs. Aquest matí s'ha celebrat una nova reunió i es respira molt optimisme, de fet hi ha qui dona per segura la investidura d'Espot per majoria absoluta. En el seu comunicat, L'A explica que durant la reunió s'ha plantejat la proposta d'elaborar un acord de legislatura a partir dels punts en comú dels programes electorals d'ambdues formacions, el que implicarà que per començar s'analitzaran la globalitat de les propostes dels dos partits per determinar en quines hi ha major confluència.

D'altra banda, també s'ha debatut sobre com haurien de ser els principis de funcionament d'un possible govern de coalició amb el qual les dues formacions se sentin còmodes. Les converses, que s'allargaran durant els pròxims dies, s'han iniciat després que aquest dilluns la reunió de l'executiva ampliada de Liberals d'Andorra donés llum verda a Jordi Gallardo per començar les negociacions i explorar les vies per donar estabilitat a la legislatura, ja sigui entrant a formar part del Govern o amb acords puntuals al Consell General.

En tot cas, L'A remarca que l'última paraula la tindran els òrgans de govern del partit, "que hauran d'aprovar en darrera instància l'acord al qual es pugui arribar durant les negociacions".

Dilluns es van veure dos posicionament distants. Mentre històrics com Marc Forné, Juli Minoves o el comitè d'Encamp avalen donar suport a la governabilitat, altres com els dirigents de la capital o la mateixa Judith Pallarés no comparteixen aquesta posició i defensen que la militància no entendrà un canvi tan "radical". Fins que no s'acabi de concretar l'aliança, Espot no pot moure fitxes i per tant són nuls els contactes per ocupar els ministeris. Des de DA es considera clau mantenir Exteriors i Salut sembla que sería per a Joan Martínez Benazet. Finances? Potser acaba en mans liberals. Però parlar ara de càrrecs és anar molt lluny, encara que quan sigui investit Espot no disposarà de molt temps per formar Govern.

Qui ha hagut de cedir ha estat Ciutadans Compromesos, que esperaven ocupar la subsíndicatura i dos ministeris, però el resultat electoral els ha deixat fora de ser la clau que faciliti la majoria absoluta per a DA i, per tant, han hagut de baixar el llistó.

stats