Política 26/11/2019

Borrell espera que les negociacions per l'acord d'associació "es puguin acabar aviat"

D'aquí a una setmana assumirà les noves atribucions com a cap de la diplomàcia de la UE

M. F.
2 min
El ministre d'Afers Exteriors espanyol en funcions, Josep Borrell. / M. P. (ANA)

SoldeuEl ministre d'Afers Exteriors espanyol en funcions, Josep Borrell, ha manifestat que d'aquí a una setmana assumirà les noves atribucions com a cap de la diplomàcia de la Unió Europea i que llavors estarà al càrrec de les negociacions amb tercers països com Andorra. En aquest sentit, ha afegit que "espera" que pugui "ajudar que l'acord [d'associació] que s'arrossega des de fa molt temps es pugui acabar aviat".

Borrell ha fet aquestes manifestacions en el marc de la primera reunió de ministres iberoamericans d'Afers Exteriors que se celebra a Soldeu. Ha destacat que Andorra ha "fet un esforç extraordinari" per celebrar la Cimera Iberoamericana i ha emfasitzat que la celebració de la reunió de ministres d'Afers Exteriors preparatòria per a la cimera de caps d'Estat i de govern de l'any que ve mostra que "les coses van bé". Ha afegit que està sent una reunió "molt política tot i que no estava previst". En aquest sentit, ha manifestat que "en un moment en què Iberoamèrica passa per una situació complicada" ja que diferents països viuen dificultats d'ordre públic o desestabilització dels governs, alguns, com Bolívia, Cuba i Veneçuela, han aprofitat per donar el seu punt de vista. També ha remarcat que no és "fàcil" fer venir a Andorra representants de tots els països iberoamericans precisament per aquesta situació política que viu la regió.

El titular de la cartera d'Afers Exteriors espanyol ha dit que en la reunió mantinguda aquest dimarts al matí amb la ministra d'Afers Exeriors, Maria Ubach, han tractat temes relacionats amb la cimera i ha desitjat que aquesta trobada "acabi amb un gran èxit de la diplomàcia andorrana" i que serveixi per posar "Andorra al món". Borrell ha destacat que aquesta reunió dels titulars d'Exteriors ve a referendar "el que s'ha fet" a través dels grups de treball i que les coses arriben "cuinades" arran de les reunions tècniques que hi ha hagut abans. Quant al clima en què es desenvolupa, malgrat els problemes polítics a la regió, ha manifestat que es tracta d'una "reunió que funciona per consens" i en la qual es poden discutir coses sobre les quals hi ha diferents punts de vista.

Arran d'aquestes paraules de suport pel que fa a l'acord d'associació, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha destacat que és una notícia "molt positiva" que Borrell sigui l'alt representant de la diplomàcia europea i que sigui qui lideri les negociacions amb els països tercers, pel "coneixement que té de la situació del país" i també per la seva "sensibilitat" cap a Andorra.

stats