Política 04/10/2018

Borrell rebaixa la duresa del seu discurs sobre Andorra

Assegura que Espanya "ajudarà a que es tinguin en compte les particularitats" del Principat en l'acord d'associació, i que el tema del subsidi d'atur "no està tancat"

Ana
2 min
Un moment de la visita que el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d'Espanya, Josep Borrell, ha fet al Palau Episcopal per reunir-se amb el copríncep Joan-Enric Vives. / C. G. (ANA)

La Seu d'UrgellEl ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d’Espanya, Josep Borrell, ha moderat el to del seu discurs sobre Andorra i sobre com el país ha d’encarar les negociacions amb la Unió Europea per assolir un acord d’associació. Aquest dimecres, en declaracions posteriors a la trobada al Govern, el ministre espanyol recordava al Principat que el tema del subsidi d’atur per als treballadors espanyols que tornen al seu parís -que hauria d’assumir Andorra al parer de l'estat veí-, entrava dins “les regles del joc” europees. És a dir, que és condició innegociable per poder associar-se amb Europa. Però aquest dijous al matí, en acabar la visita al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell i la reunió amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, Borrell ha matisat aquestes paraules exposant que Andorra té unes “particularitats” que Espanya lluitarà perquè es preservin.

“Li he transmès al copríncep”, ha manifestat Borrell, “la nostra voluntat de cooperar”. Espanya “donarà suport” a l’acord d’associació i ajudarà a que en “la discussió” amb Europa “es tinguin en compte les particularitats d’Andorra”. “Que en té, i moltes”, ha defensat. És a dir, el ministre ha deixat una escletxa perquè el tema del subsidi d’atur no esdevingui condició sine qua non. De fet, ha afirmat que aquest tema, tot i formar part de la negociació, “no està tancat”.

En aquest sentit, Borrell ha volgut deixar clar que hi ha molts punts a negociar que no estan tancats i que, fins i tot, “no està encara començada la discussió”. Per tant, “no es poden donar per resoltes”.

El titular d'Afers Exteriors espanyol ha visitat el copríncep episcopal per tancar la seva visita oficial a Andorra amb motiu dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre els dos països. Ha defensat que durant aquest quart de segle hi ha hagut “un increment de les relacions positives”. Pel que fa a la reunió amb Vives, l’ha definit com “llarga i interessantíssima”. El ministre socialista li ha transmès “la salutació del rei d’Espanya i del president del govern”, ha informat.

stats