Política 08/12/2019

La candidatura de Desperta Laurèdia és partidària de tancar l'accés de motos a l'entorn de la vall del Madriu

Units pel Canvi demana la “solidaritat del Govern” amb Naturlandia i Terceravia aposta per la "dinamització econòmica"

Ara Andorra
3 min
El candidat de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat. / DESPERTA LAUREDIA

Sant Julià de LòriaLa candidatura de Desperta Laurèdia que encapçala Cerni Cairat ha exposat aquest diumenge, a la cota 1500, a l'Hotel Coma Bella, els punts del programa electoral referents a la vall del Madriu-Perafita-Claror. "Entorn del parc seríem partidaris de prohibir l'accés rodat, ja que és un actiu natural molt important per Andorra i cal preservar-lo", ha assegurat Cairat.

El cap de llista de Desperta Laurèdia ha detallat la problemàtica del trànsit rodat de dues rodes al dir que "hem vist com cada vegada venen més vehicles a la muntanya, ho fan de fora i sense respectar l'entorn".

Per aquest motiu Cairat ha comentat que "a causa de la manca d'una regulació més restrictiva i de més control, veiem que tenim un deteriorament important del nostre territori". D'aquesta manera el cap de llista de Desperta Laurèdia ha indicat que "la nostra intenció conjuntament amb els aficionats del motor és fer una nova reglamentació que permeti fer un ús sostenible i menys molest pels veïns i més sostenible pel medi ambient". Cairat exposa una possible solució als problemes del tràfic de motos per la zona al dir que "es podrien marcar unes zones en consens amb els amants del motor, però sobretot regular l'accés de quins camins es pot fer moto i quins no. Cal tenir present que la seva conservació passa per un ús racional d'aquests camins". La regulació existent està datada, segons Cairat, "de principis dels anys 90, però entenem que ha quedat obsoleta i és per això que una de les nostres propostes és tirar endavant una nova regulació".

Per finalitzar, Cairat ha indicat que "donat que Sant Julià té una de les principals portes d'entrada a la vall del Madriu-Perafita-Claror a través del Port Negre, tenim la responsabilitat i l'obligació de preservar aquest entorn de les agressions que puguin fer gent irrespectuosa".

Units pel Canvi demana la “solidaritat del Govern”

La candidatura d’Units pel Canvi defensa que Naturlandia ha de ser un projecte nacional, el que vol dir que “hi ha d’haver també la solidaritat del Govern del país”, ha manifestat el candidat a cònsol major, Joan Travesset. Més enllà, Units pel Canvi té un projecte per al parc, que “necessita un nou impuls”. Travesset ha defensat "un canvi de direcció”, que hauria de ser com la de les estacions d’esquí alpí, Caldea o d’altres, “fixa al país”. Un segon pas estaria relacionat amb la gastronomia, de la que cal tenir més cura, ha exposat el candidat a cònsol major. I finalment, s’hauria de “fer una diagnosi de totes les instal·lacions”, i de manera especial del parc d’animals. En aquest punt, Travesset ha volgut aclarir que “son contraris a què els animals estiguin en captivitat”. Travesset també ha exposat que es vol, “de forma innovadora, treballar la coordinació, realització i recerca de l’efecte que pot tenir la massa forestal del nostre bosc de la Rabassa des del punt de vista de la salut i el benestar de les persones”.

Terceravia aposta per la "dinamització econòmica"

La candidatura Terceravia + Unió Laurediana + Independents a Sant Julià de Lòria, encapçalada per Josep Majoral creu que un punt clau del seu programa és la dinamització econòmica i els projectes de comerç de proximitat. Rossend Duró, membre de la llista laurediana, ha declarat que "pensem que tota la gent que fa esforços per adaptar-se a la nova agricultura, els hem d'ajudar a donar-se a conèixer". Per la formació Terceravia + Unió Laurediana + Independents Sant Julià de Lòria el comerç, l' agricultura, la ramaderia, el recent sector viticultor han de ser els pilars de l'economia de la parròquia. Per a Duró "es necessari poder fer fires per donar a conèixer els productes, des de la nostra formació és prioritari i aquest sector té tot el nostre recolzament". Dins del programa de la formació laurediana es vol solucionar la problemàtica del comerç de manera participativa i propera amb tots els sectors de la parròquia. Per a la candidatura "cal treballar en la creació d'una web on cada comerç disposi del seu espai per al seu posicionament".

stats