Política 04/11/2015

18 candidatures concorren a les eleccions comunals del 13 de desembre

Les parròquies on hi haurà més rivalitat seran Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, on s'han presentat quatre llistes

M.t.
6 min
Els membres de les candidatures de DA i de Cd'I-Liberals d'Andorra la Vella / M.B.

Andorra la VellaUn total de 18 candidatures (1 a Canillo, 3 a Encamp, 2 a Ordino, 2 a la Massana, 4 a Andorra la Vella, 2 a Sant Julià i 4 a Escaldes-Engordany) concorreran a les properes eleccions comunals del proper 13 de desembre. A les parròquies més poblades, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, les quatre formacions nacionals (DA, Liberals, PS i SDP) han aconseguit presentar llista, mentre que en l'altre extrem hi ha Canillo, que com fa quatre anys, els demòcrates es tornen a presentar en solitari.

Demòcrates per Andorra és l'única formació que tindrà presència a les set parròquies, després que finalment s'hagi confirmat que donarà suport a la candidatura de Laurèdia en Comú, una coalició formada per independents i membres d'SDP i DA.

De la seva banda, Liberals d'Andorra ha aconseguit fer llista en sis parròquies, tot i que a la Massana es presenta amb les sigles de Ciutadans Compromesos, a Sant Julià mitjançant la marca Unió Laurediana i a la capital en coalició amb Coalició d'Independents.

Pel que fa a les forces progressistes, el PS ha fet llista a tres parròquies (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp), mentre que SDP, sota les sigles de Sentit Comú, s'ha presentat a la capital i a Escaldes-Engordany, però no ha pogut tancar la candidatura amb què estava treballant per presentar-se a Encamp.

Les llistes que concorreran a les properes comunals 2015

Canillo

A Canillo no hi ha hagut sorpreses d'última hora i, com fa quatre anys, la candidatura de Demòcrates per Andorra concorrerà a les eleccions en solitari. Ni els liberals, ni un grup de persones properes a Iniciativa Ciutadana –que treballaven durant les darreres setmanes per tancar una llista– han pogut finalment presentar una candidatura alternativa.

Els encarregats de presentar la llista demòcrata han estat la consellera general Meritxell Palmitjavila i el ministre Francesc Camp, que ha assegurat que s'ha fet un esforç per aglutinar el màxim de sensibilitats polítiques de la parròquia. Així, la majoria dels membres de la llista són nous –només repeteixen els candidats a cònsol, Josep Mandicó i David Palmitjavila, i el conseller de Finances Marc Casal–, i el cap de llista, Josep Mandicó, ha dit que s'ha intentat buscar "l'esperit més jove i emprenedor compensat amb gent amb experiència". Així, a la candidatura destaquen sobretot persones provinents de famílies amb pes polític dins la parròquia, com Miquel Naudi, Miquel Casal, Rafel Casal, Josep Font o Rosa Maria Mandicó, i figures més joves com Cerni Pol –fill de l'excònsol Bibiana Rossa– o Núria Fernàndez, cunyada del fins ara conseller Àlex Mitjana.

Encamp

Finalment, seran tres les candidatures que concorrin a les eleccions comunals a Encamp, després que SDP no hagi pogut enllestir una llista a temps. D'una banda el grup de l'actual majoria, UP-DA, anirà als comicis amb una llista de continuïtat encapçalada per l'actual cònsol menor, Jordi Torres Arauz, i la consellera major, Esther París. També repeteix Jordi Rogel, i la resta de l'equip es renova, amb persones com l'exconseller general Aleix Varela, Jordi Rich, Laura Mas o Josep Maria Mas.

Qui també repeteix és Joan Sans liderant la llista del Partit Socialdemòcrata, acompanyat de l'exconseller Pere Marsenyach i un equip del qual n'ha destacat la seva "transversalitat".

La novetat d'aquests comicis ha estat la llista de Liberals + Independents, encapçalada per Jordi Troguet i Maribel Lafoz. Troguet ha destacat que es tracta d'una llista on la majoria de membres són independents, i que ha triat en funció de les ganes de treballar i no pas de la seva adscripció política. De fet, l'únic liberal de la candidatura és Enric Pujal, penúltim a la llista.

Ordino

A Ordino la candidatura d'ACO-DA només haurà de competir amb la de Liberals, després que les forces progressistes de la parròquia hagin descartat formar llista. Després que els actuals cònsols hagin esgotat els vuit anys de mandat, ACO ha presentat una llista totalment renovada, amb Josep Àngel Mortés i Gemma Riba al capdavant, l'única membre de l'actual majoria que repeteix, i acompanyats de Samuel Duró, Vanessa Fenes, Xavier Herver o Marc Pons.

Tot i que inicialment es parlava de la possibilitat d'una coalició de grups de l'oposició, finalment la segona llista és la de Liberals + independents, que lideren dues persones del món de l'educació, Sandra Tudó i Eva Choy. La llista compta amb el suport de l'entorn de l'excònsol Enric Dolsa (Cd'O), tot i que aquest no forma part de la candidatura.

La Massana

Mentre David Baró i Raül Ferré opten a la reelecció amb Ciutadans Compromesos partint com a clars favorits (amb el suport de Liberals d'Andorra), l'alternativa a la parròquia de la Massana la posa la candidatura de Demòcrates per Andorra, amb el suport de l'anomenat sector garrallista, que s'ha definit a últim moment i que finalment encapçala l'exministre de Cultura Albert Esteve i Judit Villaró.

Baró ha assegurat que la candidatura parteix de la continuïtat però també de la renovació, amb sis membres de la majoria actual i vuit de nous. De la seva banda, el cap de llista dels demòcrates ha explicat que es tracta d'una llista "molt oberta, amb gent de totes les edats i que representa a tots els sectors de la Massana". Tant Baró com Esteve han pronosticat la campanya com una "batalla cordial".

Andorra la Vella

La capital és on es preveu una campanya electoral més intensa i dura, després del ball de trencaments i aliances que s'ha viscut en els darrers dies. Finalment hi haurà quatre candidatures:

En primer lloc l'actual majoria (Coalició d'Independents), que després de trencar amb DA s'ha aliat amb Liberals d'Andorra per tal que l'actual cònsol, Jordi Minguillón, pogués optar a la reelecció, acompanyat en aquest cas per l'empresari Víctor Pintos. La llista també inclou el liberal Jordi Cerqueda, el conseller comunal Jordi Cabanes, o Clàudia Cornella, fins ara vinculada a DA.

Demòcrates per Andorra ha convençut la fins ara consellera general Conxita Marsol, perquè es presenti a les comunals acompanyada de Marc Pons, fins ara membre de la majoria comunal, i amb una llista en què també hi figuren Miquel Canturri, l'exministra Mònica Codina, la fins ara consellera de Finances Maica Nin, la vicepresidenta de DA i directora de l'Escola Andorrana Ester Vilarrubla o el fins ara conseller comunal i president de DA Carles Torralba.

Després que no fos possible el pacte entre el PS i SDP, el Partit Socialdemòcrata ha presentat l'actual consellera de la minoria, Dolors Carmona, acompanyada per la independent Lídia Samarra, amb un equip en què destaca, entre d'altres, el fitxatge del sindicalista Cristian Asensio. Carmona ha definit la llista com a "plural i equilibrada", amb una combinació equitativa de socialdemòcrates i independents.

I finalment, SDP concorre una llista encapçalada per Delfí Roca i Àngel Dalmau, que repeteixen la candidatura de les eleccions generals, i amb l'expresident de l'Associació de veïns de Santa Coloma, Carles Perea, en el número tres.

Sant Julià de Lòria

Després de molts contratemps, finalment Sant Julià de Lòria comptarà amb una candidatura alternativa a la d'Unió Laurediana. Es tracta de la coalició Laurèdia en Comú, que agrupa independents, membres de DA i d'SDP i té el suport d'alguns membres del PS de Sant Julià, i que concorre amb dos independents al capdavant: l'excònsol Josep Miquel Vila i Julià Call. El número quatre, Joan Vidal, ha explicat que els noms de Ladislau Baró, Rossend Areny i Bruno Bartolomé es van estar considerant fins a últim moment, i que la llista no inclou candidats del PS per manca de temps material.

D'altra banda, per Unió Laurediana no repeteixen els actuals cònsols, sinó que lideraran la llista Joan Albert Farré i Rossend Duró, amb una candidatura molt renovada en la qual només repeteixen Maria Servat i Eva París. No obstant, Farré ha assegurat que es tracta d'un projecte continuista i l'actual cònsol major, Montserrat Gil, ha donat suport públic a la candidatura i ha assegurat que era "sa per tots que tinguéssim altres persones del partit".

Escaldes-Engordany

La parròquia escaldenca comptarà, igual que a la capital, amb quatre candidatures que es disputaran la majoria comunal, ara en mans dels demòcrates Trini Marín i Marc Calvet, que opten a la reelecció. Ho fan amb una llista de continuïtat amb alguns consellers de l'actual majoria i també cares noves com el secretari d'organització de DA, Esteve Vidal.

També repeteixen els consellers de la minoria, Cèlia Vendrell i Aleix Mañosas, sota la marca del Partit Socialdemòcrata, "amb un rodatge polític" després de quatre anys a l'oposició. Vendrell ha lamentat que no s'hagi materialitzat el pacte amb SDP malgrat que " per part nostra s'ha mantingut la voluntat des del primer dia".

Així, SDP també s'ha presentat en solitari, amb una llista encapçalada per David Pérez i Corina Pacino, i amb l'objectiu d'assolir "un redreçament comunal".

Finalment, Liberals d'Andorra concorrerà amb Marc Magallón –germà de l'excònsol Lídia Magallón–, i Higini Martínez-Illescas, amb el membre dels Verds Josep Mas en tercer lloc.

stats