ANÀLISI
Política 05/12/2019

Canillo, dos programes per decantar la balança a cònsol major

Les dues formacions aposten per reviure les activitats al Palau de Gel

Marc R. Fort
4 min
Cartell de les dues canidatures. / M. R. F.

Andorra la VellaEls programes electorals d'Objectiu Comú i de Demòcrates + Independents coincideixen en certs aspectes per tal de fer de Canillo una parròquia atractiva per a totes aquelles persones que decideixin visitar el Principat. Així i tot, existeixen certes diferències entre ells que poden fer que la balança es decanti cap a un aspirant a cònsol major o un altre.

En matèria d'economia, la formació encapçalada per Francesc Camp aposta plenament pel sector turístic, assegurant que "és el pilar fonamental de la parròquia canillenca". En aquest sentit, el seu programa electoral assegura una notable millora de l'economia parroquial mitjançant el que descriuen com desestacionalització, és a dir, fer que Canillo sigui un referent tant per les activitats d'hivern com per les d'estiu. Aquest objectiu, segons explica el programa electoral, només s'aconseguiria anant de la mà d'Ensisa, el Palau de Gel, el mateix comú i de totes les empreses del sector turístic per tal de dissenyar les diferents estratègies i plans d'acció.

Un dels aspectes més destacats que es reflecteixen en els punts electorals dissenyats per Demòcrates + Independents recau en posar en funcionament les passarel·les tibetanes a la vall de Montaup i a la vall del Riu, gràcies la construcció d'una passarel·la amb el mirador del Roc del Quer. A banda, Demòcrates + Independents admet que el Palau de Gel és "fonamental pel bon funcionament de la parròquia", en aquest sentit, assegura que si el seu mandat continua "les activitats dins del centre reviuran".

Objectiu Comú, en canvi, assegura que gestionarà el pressupost comunal amb el "màxim respecte i cura", racionalitzant la despesa pública, destinant els recursos a allò que sigui realment necessari, mitjançant una política d'adjudicacions rigorosa, responsable, transparent i ajustada, que respecti els principis del sentit comú i de l'equilibri pressupostari. D'altra banda, i en aquest cas coincidint amb el programa electoral de Demòcrates + Independents, Torres també reconeix la importància del Palau de Gel per Canillo; en aquest sentit, el seu programa electoral promet negociar amb la propietat de forma prioritària i immediata la seva continuïtat, per tal de garantir l'existència d'aquesta infraestructura com a part "indissociable de la marca Canillo i com a bé d'interès nacional i parroquial".

Reduir el consum dels edificis públics

Pel que fa al medi ambient, Demòcrates + Independents, en matèria d'estalvi energètic, aposta per disminuir el consum energètic dels diferents edificis públics de la parròquia, continuant d'aquesta manera amb les iniciatives que va dur a terme el mandat anterior. També, i com a punt a destacar, la substitució progressiva del parc actual de vehicles del comú, per vehicles elèctrics. Seguint amb l'estalvi energètic, reduir la il·luminació de l'enllumenat públic en aquells trams on sigui factible, és un altre punt clau dins del programa electoral de Camp. Demòcrates + Independents posa el punt de mira sobre les millores paisatgístiques, promovent la creació d'àrees protegides pel seu interès ecològic.

Per a la preservació de l'entorn, Objectiu Comú destaca la creació d'un sistema de gestió dels residus orgànics, mitjançant la diferenciació de residus i compostatge, en l'àmbit domèstic o professional, i assegura també que cal trobar solucions conjuntes amb els propietaris de mascotes a la problemàtica de la higiene canina a la parròquia. Quant a l'estalvi energètic, el cap de llista coincideix a promoure l'eficiència energètica i lumínica de tots els edificis comunals i millorar l'enllumenat públic, afegint il·luminació puntual de baix consum d'espais naturals i culturals.

Més visibilitat al Punt Jove

Si ens centrem en polítiques destinades a la joventut i la gent gran, les dues formacions aposten per donar una major visibilitat al Punt Jove de Canillo. Demòcrates + Independents pretén dotar l'espai de nous continguts i activitats d'orientació, formatives, esportives, lúdiques i informatives. A tots aquests punts, Objectiu Comú li suma l'ampliació de la seva franja d'edat, per tal que més joves de la parròquia tinguin l'opció de participar.

Seguint en polítiques per a joves, Demòcrates + Independents s'ha marcat com a objectiu dotar d'ajudes econòmiques a aquells joves emprenedors que vulguin instal·lar-se a la parròquia. Objectiu Comú, en canvi, aposta per la recuperació del mur d'escalada de la cascada de Moles, fent-hi les millores necessàries perquè sigui un punt de referència turístic-esportiu, com també tot el seu entorn. Proposaran també la creació d'un mur de gel artificial per a l'escalada al Palau de Gel, aprofitant el sistema de fred de la pista i crearan un circuit a la plaça del Prat de Riu.

Per a la gent gran, un punt a recalcar del programa de Demòcrates + Independents és la proposta d'instal·lar una alarma que avisarà quan es detecti un consum inusual de l'aigua i electricitat en aquelles llars on visqui una persona en situació de fragilitat. A banda, també estudiarà la possibilitat d'implementar una targeta que disposi i informi de descomptes que ara per ara es desconeixen, com és el cas de l'entrada gratuïta al Palau de Gel. Objectiu Comú, per la seva banda, ampliarà l'oferta lúdica i social per a la gent gran perquè gaudeixin del nou centre Com a casa i treballaran per promoure sortides, xerrades, col·loquis, teatre, cinema i altres, dins i fora de la parròquia. També dedica una part del programa a crear una estructura d'un voluntariat a la parròquia amb la participació de la gent gran.

stats