Política 09/05/2019

Cap de setmana crucial per a la investidura

Demòcrates i liberals volen tenir llest el pacte per a la votació de dimarts

Joan Ramon Baiges
2 min
Espot i Suñé amb la delegació liberal, aquesta tarda / DEMÒCRATES

Andorra la VellaEncara que oficialment el candidat Xavier Espot s'ha reunit amb el líder liberal Jordi Gallardo, i aquest dijous a la tarda amb el de la terceravia, Josep Pintat, per intentar aconseguir els suports necessaris per ser elegit cap de Govern, la realitat és que la maquinària liberal i demòcrata treballen a tota màquina per intentar concretar el pacte durant el cap de setmana, que es preveu intensiu per part de les dues formacions.

De fet, DA ja té descartada qualsevol entesa amb tercervia, ja que acusen d'immobilista el líder lauredià, qui tampoc ha fet cap gest que permeti als demòcrates fer una proposta concreta. De fet, l'excònsol en tot moment s'ha mostrat distant i sense cap sintonia amb els intents d'apropament dels demòcrates.

Molt diferent ha estat l'actitud dels liberals, fins al punt que alguns dirigents de DA no amaguen la seva sorpresa per les coincidències que s'hi estan trobant i fins i tot pel suport que ha rebut Gallardo per part d'alguns sectors del partit que, 'a priori', podien semblar més allunyats a permetre la investidura d'Espot per majoria absoluta.

Entre aquest divendres i dilluns s'ha de tancar l'aliança. Una comissió conjunta està treballant per estudiar els programes electorals de cada un i analitzar els punts en comú i aquells que són més problemàtics. D'altra banda, queda per definir els ministeris que podrien quedar en possessió de Liberals, una decisió que està en mans d'Espot i que després Gallardo haurà de sotmetre (juntament amb el programa) a l'executiva que ha de validar el pacte, un òrgan que està format per persones de la confiança del líder liberal.

Tota aquesta situació de provisionalitat fa que Espot encara no hagi fet moviments seriosos de cara al repartiment de les carteres ministerials, ja que tot depèn de com quedi l'acord amb L'A. També està per veure quina porció del pastís queda per a Ciutadans Compromesos, que tot i no ser una força decisiva passarà factura per la seva suposada lleialtat.

Dissabte i diumenge seran dies claus. Dimarts és el debat d'investidura i tot apunta que Espot aconseguirà l'elecció amb majoria absoluta mentre que l'alternativa del PS, Pere López, només aconseguirà els vots dels seus propis consellers generals.

Tot i el malestar socialdemòcrata pel gir liberal, són moltes les veus que recorden que d'Acord tenia data de caducitat, el mateix dia de les eleccions generals, i que dirigents del PS i de Liberals ja havien anunciat que passada la contesa electoral el pacte quedava dissolt i cada formació actuaria amb total independència.

En la reunió d'avui entre Espot i Pintat no s'ha avançat res respecte el posicionament de terceravia, que manté la postura que no serà fins la investidura quan desvetlli si dona suport al líder taronja o es manté en la suposada franja de 'neutralitat'.

stats