Política 27/02/2019

Casadevall demana que s'obri una plaça més de magistrat

Considera que s'ha de preveure què passarà si algun altre membre queda recusat

T. Navarro
2 min
Renovació del càrrec de magistrat de Vincent Anière aquest dimecres a la Casa de la Vall. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaEl president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, ha reconegut que fa falta un magistrat més, en el cas que alguns dels que actualment treballen quedin recusats. Una plaça que de moment per al 2019 no s'obrirà, ja que no està previst en els pressupostos d'aquest any, per tant s'haurà de tenir en compte per als pressupostos del 2020. De moment no s'ha recusat cap batlle, però el magistrat Josep Maria Pijuan va ser apartat de la causa principal del judici pel cas BPA, donat que el Tribunal Superior considera que no resoldria la causa de manera objectiva.

Casadevall ha explicat que ara, si en algun moment faltava personal, compten amb la figura del magistrat emèrit, que són persones que ja estan jubilades però que fins als 75 anys poden seguir participant en els judicis de manera puntual. Amb tot, el president del CSJ apunta a la creació d'una nova plaça, "que són més diners", però que podria ser de forma puntual, de manera que "a mesura que es vagin jubilant magistrats no en fem entrar d'altres". Tot i això, considera que no és urgent i, en cas que ho sigui, "per les urgències ja hi ha procediments urgents".

D'altra banda, el CSJ també ha demanat a l'executiu un retard en l'entrada en vigor del nou codi de procediment civil fins a l'1 de gener del 2020, i no a principis del mes de setembre com estava previst. Considera que, tenint en compte la instal·lació de tot el material, que el trasllat a la nova seu de la Justícia d'aquí a uns mesos i la formació que necessiten els batlles per entendre el nou sistema, "el millor era demanar que entri en vigor una mica més tard". El canvi el demanaran al nou Consell General, que sortirà de les eleccions del pròxim 7 d'abril.

Junt amb això, s'està redactant el text de la nova llei de l'expedient digital, que marcarà les pautes a seguir amb el nou sistema informatitzat. Per exemple, regularà la relació entre l'advocat i la Batllia quan demani informació i les garanties perquè un batlle pugui saber l'estat de cada dossier des del seu domicili. Casadevall ha reconegut que "necessitem temps per posar tot això en marxa". La llei, en la qual hi han participat, la redacta el Govern, i per tant s'haurà d'esperar a que es formi un nou executiu després de les eleccions.

Tot això en el marc de la renovació de Vincent Anière com a magistrat del Tribunal Superior de Justícia i president de la sala civil, aquest dimecres a la Casa de la Vall. Al seu discurs, Anière ha agraït l'aposta que han fet en ell, una confiança que creu que "s'ha guanyat" i que "s'ha de protegir", mentre que en l'àmbit jurídic ha destacat "el privilegi" que li suposa treballar amb la plantilla del Superior. Per davant, Anière creu que el principal repte de la justícia andorrana és fixar els criteris per a la interpretació de les lleis. Casadevall l'ha felicitat, deixant-li caure que "feina no li faltarà".

stats