Casal i el pla per impulsar el sector primari: més qualitat, producció i consum local
Andorra reforça la producció local de qualitat, aposta pel consum de proximitat i impulsa la sostenibilitat del sector primari
Andorra la VellaEl Govern ha aprovat aquest dimecres, 23 de juliol, a proposta del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, el pagament de l’ajut corresponent al primer trimestre del 2025 per fomentar els règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris que es comercialitzen sota els segells Carn de Qualitat Controlada d’Andorra i IGP Carn d’Andorra.
L’ajut, destinat a Ramaders d’Andorra SA, és de 122.578,80 euros, un 7% més que fa un any, i forma part de l’aposta per reforçar la producció de proximitat, garantir la qualitat dels productes locals i afavorir la sostenibilitat i productivitat del sector. El Govern té previst destinar gairebé 4 milions d’euros al sector primari enguany, un 10% més que el 2024.
Gestió de la demanda
El gerent de Ramaders d’Andorra, Gerard Martínez, va destacar a principis del 2025 que la carn local cada cop és més ben valorada als restaurants, passant de 32 establiments col·laboradors el 2023 a 48 el 2024. Tot i això, adverteix que la producció és limitada i no pot créixer de forma il·limitada:
“Cada vegada tenim més demanda i hem de quedar bé amb tothom”, va arimar, assenyalant que es sacrifiquen setze vedells setmanals, deu dels quals es destinen a safates, deixant pocs filets i entrecots disponibles.
Davant d’aquesta situació, s'han plantejat propostes alternatives als restauradors per garantir el subministrament de carn local de qualitat sense comprometre l’estoc i mantenir la confiança assolida entre el sector i els consumidors.El ministre Guillem Casal ja va destacar en Setmana Santa que “en dos anys hem trobat millores i hem sigut més productius el 2025 que el 2024 en quilos de carn”.
Impuls en agricultura
Aquest nou impuls arriba en un context de creixement sostingut del suport públic al sector primari. Segons dades oficials, els ajuts públics destinats al sector agrícola i ramader assoleixen enguany els 3,23 milions d’euros, un increment de l’11,3% respecte al 2024, superant la mitjana del període 2019-2023 (2,62 milions).
L’augment s’explica pel reforç de tres línies d’ajut:
- Pràctiques ramaderes de muntanya: +223.010 euros (+11,7%)
- Producció de productes de qualitat controlada: +93.300 euros (+28,7%)
- Pràctiques agràries per mantenir el medi natural: +10.600 euros (+17,3%)
En termes macroeconòmics, el suport públic a l’agricultura representa el 0,09% del PIB nominal i suposa el 18,9% del valor afegit brut del sector, confirmant la seva importància per mantenir l’activitat agrària i preservar el paisatge del país.
Un sector primari en crisi a Espanya i França
Aquest suport arriba en un moment en què el sector agrari a Espanya i França és un dels més ressentits per la despoblació rural i les dificultats per mantenir la rendibilitat de les explotacions, tot i que continua sent estratègic per a les economies nacionals.
En contrast, Andorra reforça la producció local de qualitat, aposta pel consum de proximitat i impulsa la sostenibilitat del sector primari, consolidant-lo com un valor afegit per a la seva economia i la seva gastronomia.