Política 04/12/2017

'Catalans al món' busca residents a l'estranger per controlar el recompte del 21-D als consolats espanyols

L'objectiu és comprovar que els resultats oficials del recompte quadrin amb el nombre de vots emesos a cada consolat

L. M.
2 min
Els residents catalans votant a les eleccions del 27 de setembre del 2015. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa plataforma ciutadana 'Catalans al Món' ha engegat una iniciativa per tal que els catalans que resideixen a l'estranger controlin el recompte de vots de les eleccions del 21 de desembre als consolats espanyols de cada país. La plataforma ha obert una pàgina web perquè aquells que ho vulguin es puguin inscriure com a representants d'alguna de les candidatures. A Andorra, de moment, ja hi ha 30 persones apuntades, a dia 4 de desembre.

La llei electoral preveu que durant els dies que dura el vot presencial exterior als consolats, els ciutadans poden assistir al procés electoral com a representants dels partits. No hi ha interventors, sinó que només es permet la presència de representants de les candidatures, designats i autoritzats prèviament. Per ser-ho no cal militar a cap formació política, sinó que n'hi ha prou en ser major d'edat i tenir una credencial atorgada per alguna llista. 'Catalans al món' s'encarrega de fer arribar la informació dels inscrits a alguna de les tres candidatures independentistes (Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya o les CUP). A través del web, la plataforma avisa que "no donarem cap informació a cap partit favorable al 155". Després, els partits seran els encarregats de donar la llista de representants al ministeri, i aquest als consolats, per tal que puguin entrar.

Segons ha explicat l'impulsor d'aquesta iniciativa i 'webmaster' de 'Catalans al Món' des de Dallas (Texas), Sergi Marzabal, no hi ha un nombre màxim de representants acreditats, però durant la votació al consolat només n'hi poden haver dos de cada partit simultàniament. Marzabal ha dit que el que faran des de la plataforma és posar en contacte els voluntaris de cada lloc, per tal que es puguin organitzar entre ells per cobrir els dies que dura el recompte de vots. A més, posaran a la seva disposició un formulari, per tal de poder recollir qualsevol irregularitat que puguin presenciar.

El vot als consolats espanyols s'allargarà tres dies, del 17 al 19 de desembre, per això des de 'Catalans al món' demanen que hi hagi almenys una persona durant tot el temps que duri la votació i que es demani una còpia de l'acta quan es tanquin les urnes. L'objectiu és comprovar que els resultats oficials del recompte quadrin amb el nombre de vots emesos a cada consolat.

Com funciona la iniciativa de 'Catalans al Món'?

La idea de 'Catalans al Món' és saber quants vots s'emeten a cada consolat (inclosos els vots per correu), per després comprovar si coincideixen amb els de l'escrutini final. En cas que no, voldria dir que s'han alterat els resultats, des que surten del consolat per valisa diplomàtica, passen per Correus de Madrid i arriben a Catalunya pel recompte final.

Així doncs, en el cas d'Andorra, el total de vots que s'emetin al consolat durant els tres dies de votació (inclosos els vots nuls) haurà de coincidir amb el total de vots d'Andorra que s'obtingui en el recompte final, que es farà per separat a les quatre juntes electorals catalanes el dia 24 de desembre. Sergi Marzabal ha assegurat que representants de la plataforma assistiran com a observadors al recompte del dia 24 a les quatre delegacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

stats